Moderní bydlení

Lidem chodí falešné pokuty od celníků. Rozhodně nic neplaťte, varuje úřad

Podvodníci si našli nový způsob, jak z lidí tahat peníze. Vydávají se za celníky a telefonicky kontaktují své oběti s cílem vylákat z nich peníze za smyšlené pokuty. Na problém nyní upozornila přímo Celní správa ČR.

"Podvodníci upozorňují občany na nezaplacené 'velké pokuty', nebo že přijdou o body z bodového systému řidiče, pokud nezaplatí dlužnou částku prostřednictvím telefonu či na podvodném odkazu konta-ridice-gov-cz.eu," uvádí Celní správa.

​V některých případech podvodníci také předali kontaktovanému číslo bankovního účtu, který vydávali za účet celního úřadu, s tím, že požadují, aby jim dotyčný zaplatil v časově omezeném úseku, jinak se pokuta zvýší.

[chooze:article;value:568182]

"Důrazně upozorňujeme, že se jedná o podvod s cílem vylákat z důvěřivých občanů finanční prostředky. Celní správa ČR v rámci dělené správy vymáhá pokuty, poplatky a odvody uložené jinými státními institucemi. S veřejností však nekomunikuje prostřednictvím telefonu či zasíláním SMS zpráv a nepožaduje platby přes telefon," zdůrazňuje mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová.

Pokud mají lidé podezření na nezaplacenou pokutu, například v souvislosti s podobným hovorem, výši případných nedoplatků můžou zjistit na příslušném celním úřadě. Využít můžou také webový portál Celní správy, kam je možné přihlásit se Identitou občana nebo prostřednictvím datové schránky.

Muž měl vydělat na uprchlické vlně přes 100 tisíc. Policie ho obvinila z podvodu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.