Lidem přišly ceny energií vysoko nad stropem. Dávejte pozor, radí ekonomové

Zákazníkovi PRE Ladislavu Vachkovi končí smlouva na konci léta. Od dodavatele elektřiny dostal novou smlouvu s novou cenou nabídkou, tedy skoro 10 korun za kilowatt, přestože je vládní strop kolem šesti korun.

"Zavolal jsem tedy na zákaznickou linku, kde jsem tedy řekl, že s tou cenou nesouhlasím. Rozloučili jsme se s tím, že budu odcházet a do pěti minut jsem obdržel na mail jinou cenovou nabídku, která je zhruba za poloviční cenu," popsal Vachek.

[chooze:article;value:516087]

"Stalo se to tak, že jsme v polovině měsíce července, protože mu bude končit smlouva 31. srpna, poslali nabídku, která byla v tu dobu platná. Krátce na to rozhodlo vedení společnosti o snížení ceny elektřiny pod vládní strop pro všechny naše zákazníky," sdělil mluvčí energetické společnosti PRE Petr Holubec.

Podle mluvčího společnosti může být takových klientů zhruba 1 500. Dodavatelé elektřiny a plynu postupně razantně zlevňují, a to i o desítky procent. Lidé by se proto měli mít podle ekonomů na pozoru a srovnat si u jednotlivých dodavatelů třeba v případě elektřiny cenu za kilowatt.

"Proto je aktuálně ideální doba, aby se vlastně spotřebitelé začali zajímat o to, jakou mají smlouvu, zda se jedná o ty ceny na úrovni vládního stropu a přemýšleli o tom, na jak dlouho si ceny zafixují," poradil ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:516247]

Ideální je prý jednoroční fixace. "Doporučoval bych, aby se lidé vyhnuli dynamickým tarifům, kdy se ceny mohou měnit každý měsíc. S příchodem zimní sezóny totiž může na trhu dojít k výkyvu," řekl ekonom Štěpán Křeček.

S vládním stropem cen za energie se zatím počítá do konce roku. Vláda už podle dřívějších vyjádření jeho prodloužení neplánuje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.