Lidem se tuto zimu stále vrací nemoci. Lékaři radí, jak se jich konečně zbavit

V uplynulém týdnu opět přibylo nemocných s chřipkou. To tak podle dat Státního zdravotního ústavu potvrzuje předpoklad druhé vlny onemocnění. Jedno je tedy jasné. Sezóna respiračních onemocnění v Česku ještě neskončila.

Redakce TN.cz se proto obrátila na lékaře. Oslovila praktickou lékařku z České Lípy Irenu Moravíkovou a praktickou lékařku z Nového Města nad Metují Kateřinu Javorskou. Ty čtenářům poskytly několik rad, jak se onemocnění vyhnout či jak se ho pro letošní zimu konečně zbavit.

[chooze:article;value:492723]

Jedním ze způsobů, jak se nemocem vyhnout či se jich konečně zbavit, je dodržování zdravého životního stylu. ​Ten je podle lékařek základ. Doporučují hlavně pestrou stravu, dostatek neslazených tekutin a ovoce a zeleninu. Podle doktorky Javorské by se lidé měli v rámci zdravého životního stylu a vyhýbání se nemocem vyvarovat i konzumaci škodlivých látek a omezit či úplně vyřadit alkohol a kouření.

"Měli by se také pravidelně hýbat," dodává Javorská. To potvrzuje i Moravíková, podle které by část dne měla být věnována procházce, při které se člověk nadýchá čerstvého vzduchu. "Je důležité se o své tělo starat," říká.

Doktorka Javorská také radí podporovat imunitní systém doplňky stravy. Podle Moravíkové je důležité doplňovat zejména vitaminy B, C, zinek, selen, hlívu ústřičnou a rakytník. Podstatné je ale i očkování. "Proti chřipce i proti covidu," dodává Javorská.

[chooze:article;value:493617]

​Pokud vás ale nemoc i tak dostihne, není žádný zaručený recept, jak se jí rychle zbavit. "Ideální je nemocem předcházet," říká Moravíková. Pokud se to ale nepodaří, není třeba hned propadat panice. "Není ideální, když při prvním náznaku nemoci lidé zpanikaří a utíkají k lékaři. Ani ten nemusí hned poznat, o jakou nemoc se jedná. Je dobré pár hodin počkat, co se z toho vyvine, jaký bude mít nemoc průběh," říká Moravíková.

Žádnou nemoc není ale možné urychlit ani obalamutit. "Máme spoustu pomocných léků, ale základem je naše vlastní imunita, kterou můžeme podpořit hlavně tím, že nebudeme tělo zatěžovat zbytečnou činností a vyčerpávat se například sportem nebo i prací. Je třeba dát tělu klid a čas," dodává.

"K lékaři by měl člověk jít, pokud má déletrvající horečku, silnou bolest, která nereaguje na léky, nebo třeba vyčerpávající kašel," vysvětluje Moravíková. Podobných situací si ale dokáže představit nespočet. Nemoci by se ale neměly podceňovat. "Pokud si člověk není jistý, vždy může kontaktovat svého praktického lékaře," uzavírá.

Přibývá nemocných chřipkou. Přišla druhá vlna epidemie, varuje SZÚ:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.