Lidem v nouzi nechodí dávky. Úřady práce nestíhají vyřizovat žádosti

Řadě lidí hrozí, že kvůli nedostatku peněz přijdou o střechu nad hlavou. A to často i s malými dětmi. "Nedostala jsem na bydlení doplatek, který jsem měla dostat v listopadu, abych doplatila nájem za říjen," postěžovala si paní Martina.

"Majitelka vždy chce nájem do určitého data. Hrozí, že mě vyhodí z bytu, kde bydlíme s dcerou," řekla samoživitelka Alena.

Podle vlády za prodlení může hlavně úřad práce. "Jsme přetíženi. Nemáme dostatek lidských zdrojů, které by v zákonných lhůtách dokázaly těmto žadatelům posílat peníze. Snažím se intenzivně komunikovat s úřadem práce," prohlásil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:477984]

"Dochází k podstatnému nárůstu objemu agendy, meziročně došlo k nárůstu počtu všech vyplacených dávek o 48,79 procenta," sdělila mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Jenže podle opozice za problémem stojí i samotný kabinet. Úřady práce jsou prý zavaleny i kvůli tomu, že novelu rozpočtu pro tento rok prezident vetoval a návrh tak musel znovu projít Sněmovnou.

To zcela zablokovalo vyplácení dávek na zhruba týden. "To zpožďovaní je způsobeno tím, že si tato vláda nedokáže spočítat ten legislativní proces. Když prezident dá veto, tak s tím musí vláda počítat," tvrdil poslanec Aleš Juchelka (ANO).

"Ten rozpočet šel do Sněmovny včas. Problémy způsobilo veto pana prezidenta. Mě by nenapadlo, že v téhle situaci prezident republiky, vědom si toho, co to pro občany způsobí, to veto uplatní. To opravdu myslím, že rozumný člověk předpokládat nemohl," vysvětlil Jurečka.

[chooze:article;value:476769]

"Z celkového počtu přijatých žádostí se podíl těch nezpracovaných pohybuje do 2 procent a úřad práce na jejich urychleném zpracování usilovně pracuje," dodala Beránková.

"Mělo by být postupné řešení, aby pobočky, které mají největší personální nedostatky, byly posíleny o administrativní síly. Buď na dohody o provedení práce nebo provedení činnosti, tedy brigádníky," uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

Až donedávna totiž úřady práce nabíraly jen kmenové zaměstnance, kteří se shání o poznání hůř.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.