Lidem vadí zmatky kolem datovek. Chybovost je malá, hají se ministerstvo

Překvapení nebo dokonce zděšení. Obálky s pruhem a přihlašovacími údaji k datovým schránkám dostávají lidé, kteří netušili, že jsou pořád v evidenci živnostníků. "Mě přišla obálka s tím, že mám zřízenou datovou schránku. Vůbec jsem netušil, že se něco takového může stát, protože jsem už asi přes 20 let zaměstnaný. Následně, když jsem si to kontroloval, tak jsem zjistil, že jsem si někdy v 19 letech založil nějakou živnost, což vlastně už ani nevím proč," popsal pro štáb TV Nova jeden z nových majitelů datové schránky.

"Už rok mám zcela zrušenou živnost a stejně mi to došlo," popsala na sociálních sítích Jana. "Manžel je čtyři roky v důchodu, živnostenský list bohužel pozastaven na 99 let, ne zrušen. Takže taky datová schránka," uvedla na sociálních sítích Miluše. "Mám syna trvale na Novém Zélandu. Bohužel živnost jen pozastavil, mě zásilku nevydají a kvůli tomu nepojede sem, a tak nevím co s tím," napsala Zdeňka.

"Tady mám pro ukázku druh opakovanou výzvu k mému tchánovi, 30 let už nežijícímu, aby si došel pro zásilku do vlastních rukou. Skutečně ministerstvo vnitra obeslalo touto zásilkou do vlastních rukou na dodejku někoho, kdo 30 let už nežije," podělil se o svou zkušenost Miloslav Feil.

[chooze:article;value:492642]

​"Těch případů evidujeme z celkového počtu, když se bavíme, že posíláme nějakých 3 milionů dopisů, asi 530," sdělil ředitel Odboru eGovernmentu ministerstva vnitra Roman Vrba.

Podle ministerstva jde nejspíš o chybu v registru obyvatel. "Ať nedělají v podstatě nic, protože ono se to časem do toho systému propíše. A jak se to propíše, tak my automaticky tu datovou schránku zrušíme," ujistil Vrba.

Další problém mohou mít lidé, kteří si dopis s přihlašovacími údaji k datovkám nevyzvednou. "Pokud si lidé nevyzvednout ten dopis, tak tam následuje takzvané zpřístupnění fikcí, to znamená, že ta datová schránka začne existovat," ujasnil mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Úřady jim tam budou posílat výzvy, žádosti nebo informace a budou je považovat za doručené. Majitelům se tak může stát, že jim může hrozit třeba penále za nevyřízené pokuty. Pozor si musejí dát vlastníci schránek také na to, že zprávy se jim mohou po devadesáti dnech smazat. Zrušit automaticky zřízenou datovou schránku není podle ministerstva vnitra možné. Sama zanikne po ukončení živnosti, nebo po smrti jejího majitele.

Povinné datové schránky dotlačily tisíce Čechů k rušení pozastavených živností:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.