Lidí bez práce v Česku přibývá. Může za to i špatná zimní sezóna na horách

Únorový pohled na Bedřichov je spíš depresivní. Sníh odtál, zůstalo bláto, prázdná parkoviště a zrušené závody. V místní půjčovně lyží běžně denně půjčují kolem 60 párů lyží. Teď je tam ze čtyř zaměstnanců jediný. V pondělí budou mít dokonce už zavřeno.

"Osm lidí zůstane doma. Ve středu byl jeden zákazník, včera nikdo a dneska taky jeden zákazník. Je to strašné," postěžoval si v pátek provozovatel obchodu a půjčovny lyží v Bedřichově Marek Pazderský.

Hoteliéři, kteří ještě před týdnem měli zarezervované všechny kapacity, teď raději odjeli jinam, aby se nemuseli dívali na prázdné pokoje.

"Aktuální obsazenost k dnešku jsou tak tři procenta, zanedbatelná. I přesto zklamání, který letos jednoznačně mám, že se nikdo neozval a neřekne ani: Franto, promiň, já se omlouvám, nebo nejsem něco dlužen?," řekl zklamaně hoteliér František Jelínek.

[chooze:article;value:536356]

​V Bedřichově funguje ze sjezdovek jediná, a to je dětský vlek na dvou stech metrech. "Občas je to voda, občas je to za deště, ale děti jsou statečné, takže se to dá," sdělila jedna z lyžařek. "Měla jsem dva instruktory, ale jednoho jsme poslala domů," uvedla instruktorka dětského lyžařského výcviku.

"Dopady mírné zimy se projevují zejména v horských oblastech v Libereckém kraji. Na Semilsku, které je turisticky významnou lokalitou, je aktuální nejvyšší nezaměstnanost 4,7 procenta. Mírný nárůst zasáhl i střediska v Bedřichově a Kořenově," řekla Kateřina Sadílková, ředitelka Úřadu práce Libereckého kraje.

Úřad práce k tomu dodává, že je schopný se o všechny lidi, kteří ztratili práci, postarat a pomoci jim.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.