Lidi, kteří prodělali rakovinu, odmítají pojistit. Ministerstvo slibuje nápravu

Paní Haně diagnostikovali rakovinu prsu. Nad nemocí zvítězila, s partnerem se dočkali narození syna a vše vypadalo na dobré cestě. Rozhodli se vyměnit pražský byt za dům se zahradou.

"Požádali jsme o hypotéku, s mými příjmy nebyl problém, dokonce jsem měla šanci na nejlepší možný úvěr s nejnižší sazbou," uvedla. Jednou z podmínek pro schválení šestimilionové hypotéky bylo uzavření životního pojištění.

"V pojišťovně jsem doložila výpis ze zdravotnické dokumentace a v tu chvíli se odmlčeli. Na vyjádření jsem čekala měsíc a nakonec řekli, že mě nepojistí. To byla obrovská rána. Vůbec jsem s tím nepočítala," svěřila se.

[chooze:article;value:491301]

Lidem, jako je paní Hana, by pomohlo takzvané právo být zapomenut. Díky němu nemohou být po uplynutí určitého času od uzdravení už považováni za rizikové. Ve Francii je to 5 let.

"Pracujeme na tom, aby vznikla legislativa, a to nejen na české, ale i evropské úrovni. Pojišťovny chtějí pojišťovat, banky chtějí půjčovat a my chceme, aby to všechno fungovalo a těm pacientům se pomohlo v dalším životě," upozornila místopředsedkyně Hlasu onkologických pacientů Michaela Tůmová.

Podle usnesení Evropského parlamentu musí do roku 2025 zaručit svým občanům právo být zapomenut všechny státy Unie, a to nejpozději deset let po ukončení jejich léčby.

[chooze:article;value:489496]

"Zvažujeme i přijetí samoregulačního standardu, jímž chceme aktivně přispět k posílení postavení vyléčených onkologických pacientů na českém trhu za předpokladu zachovaní přístupu zohledňujícího zdravotní historii a anamnézu klientů," prozradila mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Pilková.

"Téma bude projednáno na některém z příštích jednání Národní rady pro implementaci Národního onkologického plánu a také na jednání Pacientské rady. Termín jednání nyní není stanoven," oznámil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podle našich informací zasednou k jednání na ministerstvu zdravotnictví zástupci pojišťoven, pacientů a úředníci 27. března.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.