Lidi uchvátila dvojitá duha. Oblohu rozzářil jev, který pro zimu není typický

[chooze:gallery;value:34769]

Dvojitá duha rozzářila pražskou oblohu v pondělí po čtvrté hodině odpoledne. "Dvojitá duha se tvoří, když se sluneční světlo dvakrát odráží v dešťové kapce, přičemž fialové světlo, které dopadá na oko pozorovatele, přichází z vyšších dešťových kapek a červené světlo z nižších dešťových kapek," vysvětlila princip vzniku tohoto jevu meteoroložka Dagmar Honsová.

Druhá duha je slabší než ta primární a má oproti ní obrácené pořadí barev. Mezi oběma duhami se vytvoří tmavý pás známý jako Alexandrův oblouk. Ten byl pojmenován podle starořeckého filozofa Alexandra Afrodijského, který jev poprvé popsal v roce 200 n. l. 

[chooze:article;value:541529]

Pondělní duha byla navíc unikátní i v tom, že na mnoha místech mohli lidé zpozorovat celý duhový oblouk, nejenom jeho část. "Paprsky prochází dešťovou kapkou ve všech rovinách, proto vidíme duhu jako symetrický oblouk kolem osy na stejné straně, jako je náš stín vrhaný Sluncem," řekla meteoroložka. 

Možná jste si někdy kladli otázku, kde se duhový oblouk dotýká země. Podle Honsové je ale nemožné tento bod určit. Kdybyste totiž pozorovali duhu například z letadla, viděli byste ji jako kruh. 

V Česku patří duha mezi relativně časté přírodní jevy, i ta dvojitá. Typická je ale spíš pro dubnové aprílové počasí. "Což také souhlasí, protože letošní únor připomíná duben," uzavřela meteoroložka a upozornila na letošní atypické únorové počasí.  

Nejen obloha si myslí, že už je jaro. Po republice minulý týden vykvetly sněženky: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.