Lidl rozšiřuje seznam zemí, kde končí s prodejem cigaret. Myslí hlavně na děti

Nejpozději do konce roku 2028 stáhne Lidl ze všech svých prodejen v Dánsku tabákové výrobky. Z obchodů ale začnou mizet postupně už dříve. Podle dánské tiskové agentury Ritzau se řetězec rozhodl již nyní stáhnout 20 % cigaret ze svých regálů.

Tento týden navíc otevře první zcela beztabákovou prodejnu, která bude v Hjørringu. "Chceme být zodpovědnými prodejci potravin. Musíme se odvážit postavit se této výzvě a kráčet v čele vstříc novým a větším iniciativám," řekl zástupce obchodního ředitele dánského Lidlu Khalil Jehya Taleb, podle kterého je rozhodnutí důležitým krokem pro budoucnost bez tabákových výrobků. 

[chooze:article;value:470621]

​Každá další nově otevřená prodejna Lidlu v zemi už nebude mít v sortimentu cigarety a další produkty s tabákem. Přestože tento typ zboží v Dánsku v posledních letech výrazně zdražil, podle statistik se počet kuřáků nijak výrazně nesnížil. 

"Je těžké přestat kouřit a fakt, že je tabák tak snadno dostupný, to rozhodně neusnadňuje. Proto postupně ukončujeme prodej v našich prodejnách, protože jako velký potravinářský řetězec máme odpovědnost za tvoření budoucnosti," vysvětlil generální ředitel dánského Lidlu Jens Stratmann. 

Jeho rozhodnutí ocenila Dánská společnost boje proti rakovině, která mu na svých webových stránkách vyjádřila podporu. "Jedná se o fantastickou iniciativu, která pomůže zajistit, aby méně dětí a mladých lidí začalo kouřit. A pro kuřáky, kteří chtějí přestat, to bude také snazší," prohlásil šéf oddělení pro prevenci Niels Them Kjær. 

[chooze:article;value:501141]

​Doufá, že tento krok inspiruje i další obchodní řetězce a připraví půdu pro definitivní konec prodeje tabákových výrobků v zemi. Lidl není v tomto ohledu průkopníkem pouze v Dánsku, jako první supermarket oznámil totéž před pěti lety v Nizozemsku. V roce 2021 tam pak s okamžitou platností ukončil prodej na všech svých prodejnách. 

V českém Lidlu cigarety nadále budou

V Česku naopak nic takového zatím ve hře není, zdejší vedení nemá v plánu následovat své kolegy z Nizozemska a Dánska. "Jednalo se o lokální rozhodnutí místního managementu, ne o centrální rozhodnutí společnosti Lidl. V českých prodejnách podobný krok nechystáme. Nadále chceme zákazníkům nabízet široký výběr zboží," sdělil redakci TN.cz mluvčí společnosti Tomáš Myler.

"S kupováním cigaret v Lidlu mám jen ty nejhorší zkušenosti. Nikdy nemají moji oblíbenou značku a tak už tam pro ně vůbec nechodím. Je mi proto úplně jedno, jestli to zakážou, nebo ne," vyjádřil se nespokojený zákazník Zdeněk k možnosti, že by podobné rozhodnutí učinila i česká divize Lidlu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.