Lidovci řeší vyloučení Svobody. Je to nesmysl, shodují se bývalí šéfové strany

Lidovci řeší Cyrila Svobodu už od neděle, kdy s návrhem na jeho vyloučení přišel ministr životního prostředí a místopředseda lidovců Petr Hladík. Někteří bývalí předsedové a výrazné tváře lidovců s tím ale nesouhlasí.

"Osobně jsem toho názoru, že by nemělo dojít k vyloučení, ale zároveň by Cyril Svoboda měl zpozornět a jeho mediální výstupy by měly být více v zákrytu s tím, co KDU-ČSL dlouhodobě prosazuje a hlásá," domnívá se bývalý předseda strany Jan Kasal.

"Já si myslím, že to bylo naprosto neuvážené a nesmyslné vyjádření pana Hladíka, protože se mi zdá, že vůbec nepochopil co znamená svoboda slova," poznamenal expředseda lidové strany senátor Jiří Čunek.

Navíc jde prý spíš o problémy z minulosti. "Pro mě by bylo srozumitelnější, kdyby se pana Svobody chtěli zbavit, kdy se rozhodl stát se poradcem předsedy vlády Babiše. To, že ho chtějí vyloučit za názory jakkoliv kontroverzní, jakkoliv pro mě nepřijatelné, tomu už rozumím mnohem méně," sdělil bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek (nyní TOP 09).

[chooze:article;value:550084]

​Jan Kasal má jasno. "Pokud k tomu mělo dojít, tak už před několika lety, ta poslední epizoda s příspěvkem do jistého později označeného proruského webu, to si myslím, že asi nejde dokázat, že Cyril Svoboda věděl, že je to proruský web," řekl Kasal.

Lidovci by se v tuto chvíli prý měli spíš soustředit na to, aby získali zpět své voliče. Strana se totiž dlouhodobě podle předvolebních průzkumů pohybuje okolo tří procent. Lidovci by se tak teď do Sněmovny nedostali.

"Nevím, do jaké míry to může poškodit už tak dost špatnou pozici KDU-ČSL, ale jedno si troufnu tvrdit, že jí to určitě nepomůže a neprospívá. Myslím si, že bychom měli řešit jiné věci, než se zabývat Cyrilem Svobodou," dodal Kasal.

"Blíží se evropské volby, krajské a senátní volby, takže samozřejmě pro jakoukoliv stranu není dobré, pokud tam vznikají nějaké rozpory mezi členy. Cyril Svoboda je sice řadový člen, ale je to bývalý předseda a ministr, takže je to výrazná osobnost," poznamenal politolog Milan Školník.

O osudu Cyrila Svobody v KDU-ČSL by mohl rozhodovat celostátní výbor, který má zasednout 25. dubna. On sám opustit stranu nechce, pro vyloučení nevidí důvod a je přesvědčen, že vyloučen nebude.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.