Lídři unijních zemí se sejdou na summitu. Řešit mají migraci i pomoc Ukrajině

Summit lídrů členských států sedmadvacítky začne ve čtvrtek odpoledne a je pravděpodobné, že se diskuse protáhnou až do noci. Očekává se, že jednání značně ovlivní pokračující protiofenziva Ukrajiny. Počítá se s tím, že se prezidenti a premiéři zavážou k další pomoci zemi. A to jak finanční, tak i vojenské nebo humanitární.

Co se migrace týče, je pravděpodobné, že se Evropská rada zaváže hlavně pomáhat zemím, ze kterých uprchlíci do Evropy proudí. A pustí se také do boje proti pašerákům. Debata nad tímto bodem bude nejspíše velmi ovlivněna nedávnou reformou migrační politiky, která rozdělila sedmadvacítku.

[chooze:article;value:510878]

Některé státy, jako jsou například Maďarsko a Polsko, s ní totiž nesouhlasí a pravděpodobně budou chtít dát svůj názor najevo právě i na čtvrtečním jednání. Reforma počítá například s povinným přerozdělováním uprchlíků, aby se ulevilo nejpřetíženějším státům, anebo s finanční pomocí.

Rozporuplný postoj mají prezidenti a premiéři i k bodu, který má projednat vztahy Evropské unie s Čínou. Českou republiku přiletí na summit zastupovat premiér Petr Fiala (ODS). Do Bruselu by měl dorazit po druhé hodině odpoledne. Summit bude pokračovat také v pátek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.