Lídři zemí EU budou jednat o průmyslu. Bojí se útěku firem do USA

Lídři budou o podpoře unijního průmyslu jednat na základě návrhů Evropské komise z minulého týdne. Ta by ráda co nejvíce strategických surovin potřebných například pro výrobu autobaterií nebo solárních panelů, tedy lithia nebo kobaltu, získávala a zpracovávala přímo na území Evropy.

Návrhy míří také na větší investice do zelených projektů a obecně obnovitelných zdrojů energie. To se ale nelíbí hlavně Francii, která v Unii dlouhodobě lobbuje za jadernou energetiku. Stejnou pozici má i Česká republika, opačný postoj však zastává Německo. Očekává se tak, že se debaty protáhnou.

[chooze:article;value:496251]

Evropská unie se podporou průmyslu zabývá intenzivně několik měsíců poté, co Spojené státy americké začaly do toho svého pumpovat velké peníze. Sedmadvacítka se obává, že by její firmy mohly jít za lepším právě do USA.

Prezidenti a premiéři členských států prodiskutují také reformu energetického trhu. Dalším tématem bude i válka na Ukrajině. Před odletem do Bruselu promluvil i český premiér Petr Fiala. "V pondělí se ministři zahraničí shodli na dalších společných nákupech munice pro Ukrajinu. Evropská rada zcela jistě tento krok podpoří. Zároveň budeme dál pracovat na zastavení obcházení sankcí," řekl.

Podívejte se na záznam tiskové konference premiéra Petra Fialy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.