Lídři zemí EU se dohodli na posílení ochrany vnějších hranic

Prezidenti a premiéři členských států Evropské unie se v noci ze čtvrtka na pátek shodli na posílení ochrany vnějších hranic Schengenského prostoru. Rádi by také přitlačili na země, odkud migranti přicházejí, aby rychleji přijímaly zpět neúspěšné žadatele o azyl.

Na jiných bodech týkajících se migrace už ale taková shoda mezi lídry nepanovala. Dlouhé diskuse se vedly například o tom, jestli má sedmadvacítka investovat do bariér na hranicích, což je řešení, které požaduje řada členských států. A rozdílné postoje byly i k tomu, jak přistupovat k zachráněným migrantům.

[chooze:article;value:489066]

Podle českého předsedy vlády Petra Fialy (ODS) je potřeba zaměřit se hlavně na takzvanou západobalkánskou trasu, kterou migranti do Evropy proudí. Některé země ale mají k větší ochraně vnějších hranic EU výhrady. Argumentují tím, že by se Unie neměla stavět do role toho, kdo odmítá pomoc lidem v nouzi.

Kromě migrace se lídři bavili například i o podpoře ekonomiky, zejména pak průmyslu. A debata to byla opravdu dlouhá. Prezidenti a premiéři v jednacím sále seděli až do pozdních nočních hodin.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.