Lidský řetěz objal filozofickou fakultu. Hoří věčný oheň

[chooze:gallery;value:34335]

​V Praze ve čtvrtek proběhla pietní akce na uctění památky 14 obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Celá akce s názvem Nám, Všem: Pietní průvod a objetí fildy začala ve 13:30 setkáním na Ovocném trhu. Po úvodním slovu následoval tichý pochod. Na rohu Kaprovy a Valentinské ulice se čelo průvodu rozdělilo na dvě části a pomalu objalo celou budovu. K tomu došlo krátce před 15. hodinou, tedy zhruba v čase, kdy loni 21. prosince střelec na univerzitě zabíjel.

Na závěr akce proběhlo zapálení symbolického ohně na náměstí Jana Palacha, který bude hořet po celý leden. Během ledna by také měly být zpracovány svíčky z pietních míst po Praze na vytvoření nějakého trvalejšího objektu, uvedla děkanka FF Eva Lehečková. Diskutuje se prý také o umístění pietního místa přímo v budově školy. 

[chooze:article;value:535547]

​Akci pořádaly studentské spolky, které chtěly tímto setkáním společně uctít památku obětí a vyjádřit "vůli bolest překonat pospolitostí a solidaritou". "Rádi bychom upozornili, že celá akce je otevřená nejen studentům FFUK, ale všem, kdo chtějí vyjádřit solidaritu se zasaženými tragickou událostí. Násilný čin, který se na naší fakultě odehrál, nás nesmírně hluboce ranil na úrovni individuální i kolektivní. Vzájemná podpora, empatie a láska se nám ukázaly jako nejsilnější prostředek k vyrovnání se s ním. Nenávist nemá mezi námi místo a nedovolíme, aby nás připravila o druhý domov," uvedli studenti. 

Místo tragédie zůstane zavřené

Hlavní budova FF je momentálně zavřená a bude minimálně do konce ledna. "Hlavním důvodem jsou technické důvody a stav budovy," uvedla děkanka FF Eva Lehečková. Budovu je podle ní nutné nejprve opravit, což je složité i z důvodu památkové ochrany. Během policejního zásahu bylo podle ní mimo jiné zničeno 130 dveří, což bude stát několik milionů.

Letní semestr podle Lehečkové začne podle původního harmonogramu, tedy 19. února. Učit se bude ve všech budovách. "Výjimkou je čtvrté patro hlavní budovy, které s největší pravděpodobností bude uzavřené po celý letní semestr," dodala děkanka. 

Zástupci vysoké školy promluvili také například o finanční pomoci obětem. V současné době je podle nich v nadačním fondu UK vybráno 73 milionů korun. "Budeme tuto pomoc směřovat ve spolupráci se správní radou nadačního fondu ke všem, kdo ji potřebují. K pozůstalým, zraněným i na psychologickou pomoc. Všem, kterým to pomůže k návratu do normálního života," uvedla rektorka univerzity Milena Králíčková. Nyní podle ní probíhá akutní pomoc, ale univerzita počítá i s následnou pomocí. 

Na tiskovou konferenci Karlovy Univerzity se můžete podívat zde:

Prahou prošel pietní průvod:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.