Lil vodu na vroucí olej, vybuchl mu byt

Hasičům z polského města Golub-Dobrzyń byl v sobotu o půl jedné odpoledne nahlášený požár jednoho z bytů. Na místo okamžitě vyrazily dostupné jednotky.

"Po příjezdu na místo události a provedení průzkumu bylo zjištěno, že kvůli pokusu o uhašení hořícího oleje vodou se olej vznítil a zvýšil tlak v bytě," uvedl mluvčí hasičů Lukasz Buczek na facebooku.

[chooze:article;value:517811]

​Tlak byl tak silný, že vyrazil okno a dveře od balkonu. Velké štěstí bylo, že zábradlí balkonu zabránilo tomu, aby se trosky zřítily na ulici. "Jedna osoba byla zraněna. Hasiči poskytli zraněnému kvalifikovanou první pomoc a předali jej záchranné službě," doplnil Buczek.

Jak si poradit s hořícím olejem

Pokud vám začne při vaření hořet olej, nikdy jej nepolévejte vodou a nepoužívejte ani vodní hasicí přístroj. "Nejprve vypněte přívod energie. Pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky, například nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče), mokrou utěrku nebo hadr nebo také pokličku či pečicí plech," radí hasiči.

Podívejte se na záběry z místa hasičského zásahu v Golub-Dobrzyni:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.