Lipavský odmítá škrty. Na ministerstvu zahraničí šetřit nemůžeme, tvrdí

Ačkoliv vládní pětikoalice a ministerstvo financí v čele se Zbyňkem Stanjurou (ODS) rozhodly o tom, že ministerstva si budou muset utáhnout opasky a ulevit tak státní kase, ne všichni mají se šetřením takové pochopení. Úsporný balíček totiž vedle změn v DPH počítá i s tím, že ministerstva zkrátí výdaje na provoz o pět procent a o dvě procenta sníží objem peněz na platy zaměstnanců.

Ministerstva teď po dobu pěti dnů mohla podávat připomínky a některé resorty tak skutečně učinily. Proti Stanjurovi se postavil například šéf ministerstva zahraničí Jan Lipavský. Tomu podle deníku Novinky připadá, že takové změny nelze provést obecně a rozhodně pak ne přímo v jeho resortu.

"Navrhované úpravy ve své kombinaci sníží již dnes nedostatečný objem finančních prostředků na platy zaměstnanců vykonávajících službu nebo práci na ministerstvu zahraničních věcí," vysvětlil svůj postoj Lipavský.

[chooze:article;value:506114]

​Podle ministra by bylo těžké udržet stávající síť českých ambasád po světě a zároveň by snížení rozpočtu mohlo poškodit diplomatické aktivity. Ministerstvo financí má nyní čas se s připomínkami vypořádat.

Ne všechna ministerstva ale mají s krácením výdajů na provoz a snížením objemu peněz na platy problém. "S úsporami v této oblasti počítáme," potvrdil redakci TN.cz mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

​S plánovanými škrty, které vláda v poslední době představila, počítá i ministerstvo zemědělství. "Pokud jde o konsolidační balíček, tak to je to, co už zveřejnilo ministerstvo financí, což znamená, že škrty v našem resortu na příští rok jsou 10,2 miliardy," uvedl redakci TN.cz mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

[chooze:article;value:504403]

Ministerstvo zemědělství ale chystá i onu redukci provozních výdajů na základě Stanjurova návrhu. "Tam je to stejně jako u ostatních resortů, tedy dvě procenta na provozu a pět procent na mzdových prostředcích," uvedl Bílý. I tak ale mělo ministerstvo několik výhrad.

"My jsme nějaké faktické připomínky měli, ale jinak souhlasíme. Byly tam nějaké technické komentáře," dodal. O jaké připomínky šlo, ale v tuto chvíli nechtěl komentovat. "Je to v rámci meziresortu," vysvětlil.

​Škrty chystají i další ministerstva. "Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje v souvislosti s avizovaným snížením objemu finančních prostředků na platy ve státní správě o dvě procenta realizovat opatření směřující k zefektivnění řídících a administrativních činností úřadu, jejichž výsledkem by měla být redukce počtu míst," řekl redakci TN.cz mluvčí resortu David Hluštík.

[chooze:article;value:505789]

Šetření na základě Stanjurova návrhu chystá i ministerstvo práce a sociálních věcí. "Na základě konsolidačního balíčku zpracováváme úpravu platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců. V provozní oblasti se pak MPSV dlouhodobě snaží chovat co nejhospodárněji a aktivně hledáme kroky, které vedou třeba ke snížení spotřeby energií. Probíhají také interní šetření v oblasti možností přesunu zaměstnanců z budov v komerčních nájmech do prostor v majetku státu," uvedl mluvčí Jakub Augusta.

Ministerstvo se ale chce v rámci šetření soustředit i na několik dalších oblastí. "Primárně se zaměříme na celkové zefektivnění všech procesů díky digitalizaci, úpravám v organizačních strukturách resortních organizací a samozřejmě i snižování počtu systemizovaných míst. To proběhne na základě analýzy personálních kapacit. Chceme například zásadně omezit dočasně neobsazená místa," dodal Augusta. O hromadném propouštění zaměstnanců ale ministerstvo zatím neuvažuje.

​A škrtat se chystají i další. Například ministerstvo obrany redakci TN.cz sdělilo, že "bude naplňovat požadované úspory prioritizací v oblasti běžných výdajů v rámci standardního procesu sestavení návrhu státního rozpočtu ke dni 31. července 2023" a že případné připomínky nejprve vypořádá. Způsoby, jakými lze ušetřit, analyzuje i ministerstvo školství

[chooze:article;value:506586]

Ministerstvo pro místní rozvoj se prý snaží možnosti provozních úspor vyhodnocovat průběžně. "Pro příští rok přijmeme konkrétní postup při snižování provozních nákladů podle vývoje situace. U platů hraje značnou roli přirozená fluktuace zaměstnanců, která se pohybuje v řádu tří až sedmi procent," uvedla mluvčí ministerstva Veronika Hešíková.

"Nepočítáme s větším propouštěním, spíše půjdeme cestou, kdy například neobsadíme pracovní pozici uvolněnou odchodem zaměstnance do důchodu a podobně. Teprve musíme provést propočty a počkat na výsledná čísla schváleného rozpočtu," dodala.

Ministerstvo kultury se na škrty také připravuje. "Úspory budou připraveny tak, aby nebyla dramaticky ohrožena žádná z oblastí kultury," zdůraznila mluvčí Eva Sochorová. Resort chystá například omezení v oblasti služeb či energeticky úspornějších provozních řešení.

Se škrty v rozpočtu souhlasí i ministerstvo zdravotnictví, ovšem za jasných podmínek. "Určitě to nesmí být tak, že se sníží kvalita těch zaměstnanců, kteří tady jsou," řekl ministr Vlastimil Válek (TOP 09).

Vláda se dohodla na úsporách, oznámil Stanjura. Balíček má 55 opatření, řekl Pavel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.