Lístky na některé vlaky už neseženete. Dopravci musí posílit spoje

Lidé, kteří plánují před koncem roku cestovat z Prahy téměř do všech směrů, mají na nákup jízdenky nejvyšší čas. České dráhy s rapidním navýšením zájmu počítají.

"Jsou to desítky procent, v některých případech i násobky, zájem je extrémní. Některé spoje jsou vyprodány," upozorňuje Jiří Ješeta, náměstek ředitele Českých drah (ČD).

Velmi žádané jsou i spoje do Vídně, Bratislavy nebo do polského Krakova. Období před Štědrým dnem a o vánočních svátcích bylo ziskové. "Spoje jsme posílili o stovky míst k sezení, protože byl vysoký zájem. Spoje byly maximálně vytížené," upřesnila mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Lidé se rozjeli do všech stran. "Jedem do Vídně, je všední den, tak doufáme, že nebude tak plno. Někdy si říkám, že by mohli přidat víc vagonů. Jízdenky jsme si zarezervovali si on-line, byly poslední čtyři volná místa," popsali situaci cestující. 

[chooze:article;value:532184]

​Posilování spojů samozřejmě navýší náklady i na personál, přesto je konec roku pro dopravce tím nejlukrativnějším obdobím z celého roku. 

"Je to období, které je pro dopravce, nejen ČD, ale i jiné, tím nejziskovějším v roce, kdy jsou i ty přidané spoje narvané k prasknutí. Je to pak samozřejmě pro dopravce velmi výhodné, mnohem víc, než když vypraví poloprázdné soupravy," říká ekonom Štěpán Křeček.

Další dopravci mají k dispozici jízdenky už jen na určité časy. "Volná místa jsou jen brzy ráno a pozdě večer," sdělila Alexandra Janoušek Kostřicová ze společnosti Regiojet.

Třeba v pátek dopoledne se dalo cestovat bez problémů. Míst byl ve vlacích dostatek.

O silvestrovském večeru pojede spojů méně, než je obvyklé ve sváteční dny, s tím by měli cestující počítat. Na Nový rok odpoledne naopak na koleje České dráhy postaví vagonů co nejvíc. "První den v roce máme v klíčových uzlech připravené pohotovostní vozy," dodala Rajnochová.

A dopravci také doporučují, aby si cestující dopředu pořizovali místenky a měli tak svoje místo ve vlaku rezervované.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.