Lockdowny měly dopad na děti. Zhoršila se jim základní věc, tvrdí studie

Během pandemie nemoci covid-19 se svět téměř zastavil. Jednou z hodně ovlivněných skupin byly děti, kterým státy po celém světě zavřely školy a také zrušily kroužky. Právě to se podle vědců projevilo na zdraví dětí. 

Nová studie japonských vědců odhalila, že omezení dětských aktivit mimo jiné poškodilo schopnost dětí stát rovně. Děti totiž trávily více času tím, že byly zabrané do technologií, a neměly tak dostatek času hrát si venku s vrstevníky.

"Omezení možností dětí k fyzické aktivitě kvůli propuknutí koronaviru mělo významný dopad na rozvoj fyzických funkcí a životního stylu a může způsobit zhoršení a zdravotní problémy v budoucnu," sdělil deníku Daily Mail vedoucí studie, doktor Tadashi Ito, který působí na Nagojské univerzitě v Japonsku.

[chooze:article;value:478030]

​Náhlá změna způsobu, jakým byly děti fyzicky aktivní, podle studie omezila jejich schopnost posilovat svaly, které pomáhají udržovat rovnováhu při pohybu. Například i během obyčejné chůze je totiž potřeba zvládnout stát na jedné noze. Naopak slabé svaly nohou to velmi ztěžují. 

Vědci pod vedením doktora Ita získali výsledky lékařských prohlídek od 40 japonských dětí ve věku 9 až 15 let před vypuknutím pandemie (od ledna 2018 do března 2020) a během nejhoršího období (od června 2020 do června 2022). Jejich zjištění byla zveřejněna v časopise International Journal of Environmental Research and Public Health.

Rovnováha byla u dětí měřena například pomocí testu, který spočíval ve stání na jedné noze. V dalším testu byly děti instruovány, aby stály na startovní čáře a udělaly vždy dva kroky, a to co největší. Poprvé pravou a podruhé levou nohou. Následně vědci tyto kroky porovnali. Během pandemie děti dosáhly výrazně nižšího skóre než dříve v obou testech.

Samotný čas strávený fyzickou aktivitou před a během pandemie se však podle vědců příliš nelišil. Děti se podle expertů hýbaly doma, a problém podle nich tedy byl v nedostatku klubových aktivit a venkovních her s ostatními dětmi.

Covid-19 stále trápí obyvatele Číny. Ti už se kvůli tomu začínají bouřit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.