Loď v Severním moři stále není uhašená. Může způsobit ekologickou katastrofu

[chooze:gallery;value:32543]

​Ekologická katastrofa nevídaných rozměrů. Přesně tu by podle odborníků mohla způsobit loď v Severním moři, kterou už desítky hodin kousek od nizozemského pobřeží sužují plameny. Loď totiž převáží 3 683 aut, a to včetně několika elektromobilů.

"Potopení nákladní lodi s docházejícím palivem by způsobilo jedinečnou přírodní katastrofu. Únik ropy by měl vážné následky, především pro mořské ptáky," řekl deníku Bild Tobias Thiele, mluvčí německého hasičského svazu.

"Pokud by se unikající ropa dostala k pobřeží, zasáhla by i zvířata a rostliny," dodal. Právě tato doba by byla pro katastrofu skutečně nevhodná. "V tuto chvíli ještě neskončila fáze rozmnožování mnoha ptačích druhů, ale zároveň už do oblasti přilétají stěhovaví ptáci z Arktidy," vysvětlil.

[chooze:article;value:515078]

​Nejhorším scénářem by tak prý bylo to, kdyby se loď potopila. Hašení se proto ve čtvrtek odpoledne zastavilo a záchranáři se snaží udržet loď stabilní. Podle nizozemské záchranné služby se naštěstí daří plavidlo udržet v kontrolovatelné poloze.  

Podle záchranářů požár způsobilo vznícení jednoho z elektromobilů. Posádka se původně pokoušela uhasit požár sama. Pobřežní stráži se podařilo z lodi zachránit 32 lidí, jeden z námořníků ale na palubě zemřel, několik dalších je zraněných.

Letos v únoru hořela v Atlantiku loď plná luxusních aut:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.