Lokomotiva se sama rozjela. Zastavila se až po 17 kilometrech

Na železniční stanici ve Spišské Nové Vsi na východě Slovenska se v sobotu samovolně rozjela lokomotiva, kterou nikdo neřídil. Zastavila se až za obcí Markušovce, tedy po 17 kilometrech, napsal web tvnoviny.sk.

Událost se stala večer mezi 19:23 a 20:30 a musela být kvůli ní přerušená železniční doprava v úseku mezi Spišskou Novou Vsí a Spišskými Vlachy. Později byla částečně obnovená po druhé koleji, informovala mluvčí Železnic SR Vladimíra Bahýlová. 

[chooze:article;value:544292]

​Aby vlak bylo možné v obci Markušovce zastavit, bylo nutné položit na koleje zarážky. Ty ho však na první pokus nezastavily, a tak další naistalovali o kus dál za vesnicí, tentokrát úspěšně. "Lokomotiva jela rychlostí zhruba 60 kilometrů v hodině. Během 17kilometrové jízdy naštěstí do ničeho nenarazila," dodala mluvčí.  

Událost způsobila podle webu Železniční společnosti Slovensko (ZSSK) velká zpoždění několika vlaků.

Uvolněná lokomotiva patří podle železnic společnosti LSL Lokorail. "Lokomotiva byla odstavená a dopravce ji zřejmě dostatečně nezajistil," dodala Bahýlová.

PR manažerka společnosti LSL  Lokorail Petra Jamrichová ale tvrdí, že lokomotiva stála ve Spišské Nové Vsi více než týden. "Budeme zjišťovat, co přesně se stalo," upřesnila. 

Před týdnem řešili podobný případ v Indii, kde rozjetý nákladní ujel bez strojvedoucího dokonce přes 70 kilometrů. Až pak se ho podařilo zastavit.

Vlak v Praze se v noci sám rozjel. Projel přes tři nádraží bez kontroly (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.