Londýnská ZOO zbavuje lidi strachu z pavouků. Kurz má 90procentní úspěšnost

Zoologická zahrada v Londýně pomáhá lidem s arachnofobií. Přátelský pavoučí program, jak se terapie nazývá, slaví letos už 30 let. Zájem je i po takové době veliký, protože kurzy jsou na letošní rok už kompletně vyprodané. Rezervaci je možné vytvořit až na rok 2024.

Kurz má navíc 90procentní úspěšnost a lidé si ho nemůžou vynachválit. "Slyšela jsem, že je ten program dobrý, ale zcela předčil veškerá očekávání, která jsem měla," zhodnotila jej v roce 2022 absolventka Sarah.

O kurz mají zájem lidé z celého světa. "Přijela jsem až z Belgie," uvedla další z absolventek, jejíž přátelé byli prý v šoku, když v závěru kurzu viděli její fotku, na které držela tarantuli. Svůj strach navíc zvládla překonat během pouhého jednoho dne.

[chooze:article;value:471566]

​Přesně tak dlouho totiž celý kurz trvá. Účastníky nejprve čeká skupinové sezení s hypnoterapeutem Johnem Cliffordem z Centra klinické hypnózy. Následuje diskuse s vedoucím oddělení pro ochranu bezobratlých živočichů Davem Clarkem.

"Mnoho lidí se bojí pavouků, ale když se z toho stane fobie, je to mnohem horší. Jsou lidé, jejichž život je řízen pavouky. Nemohou třeba odjet do zahraničí, protože se bojí, že tam budou pavouci," řekl Clark pro televizi CBC.

[chooze:article;value:468783]

​Jsou prý také lidé, kteří koupili dům, viděli uvnitř pavouka a pak už se do něj odmítali vrátit, nebo lidé, kterým tělo na pavouky zareagovalo tak, že upustili z náručí dítě či způsobili autonehodu. Podle Clarka tak může být pro lidi arachnofobie velkým problémem. 

Program proto pokračuje samotnou skupinovou hypnózou, která je hlavním bodem celého programu. Jde spíše ale o cvičení než o hypnózu, jakou známe z filmů. Účastníci si pak mohou prohlédnout největší pavouky, které londýnská ZOO chová, a některé z nich si i podržet.

Na konci mají možnost projít se již zmíněnou místností, ve které jsou pavouci volně vypuštěni. Ostatně to je právě cílem celého kurzu. Cena je 15 liber, což je v přepočtu na české koruny jen lehce přes 400 korun.

Nebezpečný pavouk v Bratislavě, po kousnutí hrozí zdravotní problémy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.