Loučení s Jakubiskem. Namlouvali jsme si, že je nesmrtelný jako jeho filmy, smutnil Klaus

Poslední rozloučení se konalo v katedrále sv. Víta, kde od 13 hodin sloužil zádušní mši kardinál Dominik Duka. Z knihy Jób četla moderátorka a zpěvačka Martina Kociánová. Režisér Jiří Strach spolu s herečkou Petrou Vančíkovou-Kolevskou měli na starosti přímluvy. V katedrále vystoupila i zpěvačka Katarína Knechtová s písničkou Muoj Bože.

Hlavním řečníkem byl rodinný přítel a český exprezident Václav Klaus. "Minulou sobotu brzy ráno sněžilo. Bylo bílo a bylo velebné ticho. Tento idylický okamžik najednou přerušila naprosto nečekaná smutná zpráva o úmrtí Juraje Jakubiska. O jeho chatrném zdraví jsme samozřejmě mnozí věděli, ale přesto byla tato zpráva nečekaná," začal Klaus.

[chooze:article;value:491901]

Právě to, že jej rodina požádala, aby pronesl řeč na obřadu v katedrále, bylo pro Klause velkým vyznamenáním. "Beru to, jako by to bylo přímo od Juraje," uvedl.

Podle Klause byl Jakubisko velký a dobrý člověk a úžasný filmař renesančních rozměrů. "Jeho život několikrát visel na vlásku, ale stejně jsme věděli, že se ze svého života a nového srdce stále znovu radoval. Vnímali jsme jeho další a další zdravotní neduhy, ale namlouvali jsme si, že je Juraj nesmrtelný stejně jako jeho filmy. Je smutné zjistit, že se nedá zařídit, aby tomu tak bylo," smutnil bývalý prezident.

Exprezident velmi ocenil, že Jakubisko nikdy z komunistického Československa neemigroval. "Věděl jsem, že když zdrhnu a režim padne, nebudu mít právo dělat zde filmy," citoval Klaus režisérova slova. "Tento výrok nesmí být zapomenut. Zejména v dnešním příliš kosmopolitním světě," dodal Klaus.

"Mluvilo se o něm jako o Fellinim Východu. Tento výrok je velmi nepřesný. Juraj nebyl opakováním Felliniho. Byl sám sebou, Jurajem Jakubiskem," podotkl bývalý český prezident.

Na rakvi byl položený Jakubiskův klobouk, který rád nosil. Vedle pak byla umístěna černobílá fotografie, na které se známý režisér směje od ucha k uchu a vychutnává si doutník. 

[chooze:article;value:491995]

Sbohem přišel Jakubiskovi dát režisér F. A. Brabec, Jan Hřebejk, Zdeněk Troška, herečka Bára Štěpánová, herec Václav Upír Krejčí či Jaromír Nosek, modelka Andrea Verešová nebo hudební skladatel Ondřej Soukup. Současný prezident Miloš Zeman poslal věnec se stuhou prezidenta republiky. Věnec zaslala rodákovi ze Slovenska také prezidentka Zuzana Čaputová.

Slavný filmový tvůrce naposledy vydechl minulý pátek při převozu do nemocnice. Režisér se řadu let potýkal s vážnými zdravotními problémy. Před 11 roky podstoupil v IKEMu transplantaci srdce a poslední roky bojoval s rakovinou. Teprve před několika dny se podle manželky od lékařů dozvěděl dobrou zprávu, že nádor ustupuje.

Nejslavnější slovenský filmový tvůrce po sobě zanechal desítky hraných i dokumentárních filmů, které získaly řadu prestižních ocenění. K jeho nejslavnějším filmům patří Perinbaba, Sedím na konári a je mi dobre, Tisícročná včela nebo výpravné koprodukční historické drama Bathory.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.