Loučení s Vlastimilem Harapesem: Nikdy nikomu nezáviděl, tvrdí kolega

[chooze:gallery;value:36015]

​​V Národním divadle se uskutečnilo poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem, který v polovině května podlehl těžké nemoci. Bývalému šéfovi Baletu Národního divadla vzdala hold i široká veřejnost. Smuteční obřad zahájila skladba Jen pár dnů od Hany Zagorové, se kterou byl Harapes několik let ženatý.

S legendárním hercem a tanečníkem se rozloučil i ředitel Národního divadla. "Pro mnohé zůstane navždy Merkuciem, který ovlivnil nejednu uměleckou generaci. Harapes se ale také představil jako Romeo. Nejširší veřejnost ho však stále bude mít v paměti z komedií Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Jak dostat tatínka do polepšovny, kde si zahrál baletního mistra," pronesl v úvodu Jan Burian.

[chooze:article;value:556235]

Setkání s umělcem si rád připomíná i Jiří Suchý. "Kdysi jsem položil Vlastimilu Harapesovi otázku, zda by si s námi nezahrál v Semaforu. Odpověděl, že na tuhle otázku čekal 40 let. Hned bylo jasné, že si budeme rozumět. Nevěděli jsme však, jak se budeme oslovovat. On přiznal, že měl vždy rád slovo maestro. Tak jsme se tomu zasmáli a říkali si tak dalších deset let," přiznal hudebník.

"Vlastík nebyl pouze báječným tanečníkem, ale i výjimečným člověkem. Byl dobrosrdečný, laskavý, ale dovedl být i kritický. Před představením bylo vidět, jak je nabitý energií a ta pozitivní energie, kterou vysílal ke svým kolegům, dolehla i k divákům, a proto byl tak úspěšný," prozradil jeho kamarád z divadla, se kterým léta měli skřínku vedle sebe.

[chooze:article;value:555645]

"Často o sobě říkal, že nikomu nezáviděl, on nemusel, protože byl vždy nejlepší. Vlastík se určitě dostal do nebe a teď tam organizuje konkurz nebeských andělů do nebeského baletu," doplnil několik krásných slov.

Před obřadem na šéfa baletu zavzpomínala i jeho kolegyně Nataša Morkovinová. "Dalších 100 let asi tak talentovaného tanečníka nepotkáme. A to nemluvě o jeho kráse, kdy se mohl rovnat Alainu Delonovi. Byl krásnej v každé roli. Vzpomínky na něj z divadla mám takové profesionální, ale bral nás i do televize a tam byl hrozně fajn. Jako šéfa už jsem ho ale nepoznala, ale jako kolega byl skvělý," řekla pro TN Live tanečnice.

Podívejte se na reportáž o tom, jak se veřejnost a celebrity loučily s Vlastimilem Harapesem (27/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.