Louky v Pardubicích bude udržovat historická sekačka. Táhnou ji dva koně

Stroj má sice jen dvě koňské síly, ale evidentně to stačilo. Metrová tráva rychle padala k zemi. Plemenní hřebci jsou vhodní do tahu a vydrží prý sekat i pět hodin denně. "Základní povely jsou jdi, čehý a hot, to je doleva a doprava. A huj. Huj je, aby couval," vysvětlil majitel koní Josef Hradec.

Koně musí jít po louce svižně, plynule a oba stejně rychle. Jedině tak více než půl století starý stroj seká, jak má. "Je to ještě sekačka po mém dědovi, když hospodařil," nastínil Hradec.

[chooze:article;value:510660]

Kosí se část zámeckého parku, kde správci udělali louku. Rychlá kontrola za koněm a je evidentní, že jediné stéblo nezůstalo stát. "Líbí se mi to. A ti koně jsou úžasní," rozplýval se jeden z dotázaných obyvatel Pardubic.

A právě sekání postaru loukám velmi svědčí. "Kopyta tu půdu naruší a semenům se lépe klíčí," popsal Vlastislav Šanda ze Služeb města Pardubice. Klasická sekačka je sice třikrát rychlejší než koňská síla, ale zemi spíše zhutní. Když to jde, dokáží koně za hodinu posekat i půl hektaru. Na pardubické louky teď budou vyrážet pravidelně.

Na české zahrady se vrací i sekání kosou. Nářadí totiž není hlučné a podle odborníků se takto trávník i lépe regeneruje.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.