Lov na uprchlého teroristu skončil. Britští policisté bývalého vojáka dopadli

Byl to hon, jaký Británie nepamatuje. Desítky policistů po tři dny hledaly uprchlého trestance, kterým je 21letý bývalý voják Daniel Khalife. Mladík unikl z věznice Wandsworth v Londýně přivázaný k podvozku dodávky s potravinami.

Jeho útěk vyvolal mezi policisty paniku. Do pátrání po uprchlíkovi se zapojilo přibližně 150 příslušníků protiteroristických složek. Policie nabízela za informace, které by mohly vést k dopadení mladíka, odměnu ve výši 568 tisíc korun, píše portál Guardian. Khalifeho vyzývala i jeho rodina, aby se vzdal úřadům.

Lov na uprchlého trestance skončil v sobotu v 11 hodin dopoledne, kdy se ho policistům podařilo dopadnout. V posledních fázích pátrání se soustředili na čtvrť Chiswick, zhruba 6 kilometrů od věznice. Právě tam totiž mladíka naposledy někdo zahlédl.

[chooze:article;value:521302]

Do pátrání se zapojili i psi. Polapený Khalife je nyní ve vazbě. Jestli se vrátí zpět do Wandsworthské věznice, či bude přeřazen do vězení s přísnější ostrahou, zatím není jasné.

Policistům poblahopřál i britský premiér Rishi Sunak. "Jsem velmi potěšen zprávou o dopadení Daniela Khalifea. Chválím úsilí policie i veřejnosti při pátrání," řekl podle portálu Sky News Sunak.

Khalife byl ve vězení od května 2023, kdy byl propuštěn z armády pro obvinění z terorismu a vyzvědačství. Údajně se měl na své vojenské základně pokusit o bombový útok a krádež informací, které pak chtěl poslat Islámskému státu. Podle jeho bývalých kolegů to bylo překvapení. Khalife má libanonský původ, ale o náboženské záležitosti se prý nikdy starat neměl, píše portál Independent.

Úsilí, které britské úřady vynaložily na chycení Khalifeho, vycházelo i ze schopností, které mladík má. V armádě totiž podstoupil výcvik speciálních sil zaměřený na únik z nepřátelské oblasti. I když tedy neměl být pro veřejnost hrozbou, mohl policistům snadno uprchnout.

Při hromadné bitce v centru Prahy padlo šest výstřelů. Policie střelce dopadla (6/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.