Lovci bouřek mají jasno: To, co se prohnalo Prostějovskem, bylo tornádo

Silné páteční podvečerní bouřky na Prostějovsku vytvořily slabé tornádo. Nálevkovitý mrak na video zachytila Ivana Kubínová z Horního Štěpánova. Útvar se měl na polích za obcí objevit někdy před sedmou hodinou večer. "Bouřka, kroupy a pak tohle. Točilo se asi 5 minut a pak zmizelo," okomentovala své záběry autorka.

Odborníci si původně tím, zda se jednalo o tornádo, nebyli úplně jistí. "To, co můžeme na těch záběrech vidět, je s největší pravděpodobností takzvaná tromba," vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová. "Je ale možné, že to bylo tornádo té nejmenší síly – tedy F0 na Fujitově stupnici. To by ale musel potvrdit terénní průzkum, který by určil, zda se dotklo země, nebo ne," dodala.

[chooze:article;value:497704]

Následně ale potvrdili, že se skutečně jednalo o tornádo. Průzkum, na jehož základě tak rozhodli, provedli amatérští meteorologové, takzvaní lovci bouřek z Czech Tunderstorm Research Association (CTRA). "První letošní slabé tornádo se vyskytlo mezi obcemi Kunštát a Letovice. Zpočátku panovala nejistota, zda způsobené škody byly z tornáda, nebo z postupující squall line. Nutné vizuální potvrzení, že vír dosedl na zem a jednalo se o tornádo provedli lidé z CTRA," uvedli meteorologové.

Lovci bouřek jsou o svém tvrzení přesvědčeni. "Tromba zřejmě vznikla v okolí Kunštátu a postupovala směrem na Letovice, kde došlo k prokazatelnému kontaktu se zemským povrchem v katastru obcí Nýrov a Lhota, kde již vzniklé tornádo působilo škody odpovídající intenzitě F0. Záběry z Letovic již byly v době, kdy se tromba 'vtahovala' zpět do základny oblaku. Jev se vyskytl mimo srážkové jádro, a to na jižní straně buňky, jak je to již pro tornáda klasické," píší na facebooku.

[chooze:article;value:497705]

Pro vznik tromb či tornáda prý podle Honsové byly letos v březnu příhodné podmínky. "Přes naše území přecházely v pátek poměrně intenzivní bouřky, které byly doprovázeny nárazy větru kolem 70 km/h. Navíc letošní březen přinesl za posledních deset let nejvíc bouřek," popsala situaci v atmosféře.

"Například v sousedním Německu byla už letos ve druhé polovině března dvě tornáda zaznamenána. Šlo ale také o tornáda té nejnižší možné intenzity, tedy F0," tvrdí meteoroložka.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.