Lubomíra připravil žhář o živobytí. Zapálil mu traktor po otci

Z lesního traktoru, který každý den používal lesník Lubomír Považan, je teď hromada šrotu. "Rodinu jsem s ním živil. Nevím, co dělat," stěžoval si Považan.

Byl to pomocník, který v těžkém terénu odvedl práci za sto lesních dělníků. Majitel ho po práci před víkendem zaparkoval a ještě v pátek se nad horizontem objevil dým. V lese, dva kilometry od obce. "Pracujeme i s tou variantou, že se jedná o úmyslné zapálení pracovního stroje," uvedla mluvčí liberecké policie Klára Jeníčková.

Pes zjistil, že traktor byl politý hořlavinou. Lubomír Považan vždycky do okolí dával fotopast, ale tentokrát se mu vybily baterie. U Okrouhlé pracoval zhruba dva týdny. "Dělal jsem to tady za pakatel, ceny šly dolů, byla to hrozná dřina. Jestli po mně šla konkurence, nevím," spekuloval Považan.

[chooze:article;value:555961]

Stroj měl po otci, který nedávno zemřel. Opravil ho a začal podnikat. Jen 100 tisíc korun stála nedávná oprava motoru. Vyčíslení škody je 300 tisíc korun. A teď ještě bude platit uprostřed lesa likvidaci. "To je šrot, to můžu odvézt a jen ten převoz mě bude stát 40 tisíc," dodal Považan.

Živnostník se dvěma dětmi a manželkou skončil bez práce, a jak sám tvrdí, na nový stroj nemá. Co bude dělat dál, netuší. "Měl jsem těžaře, který byl na mně závislý, teď budeme bez práce oba dva," řekl Považan.

Policisté s vyšetřováním uprostřed lesa skončili a jejich práce se přesunula do laboratoře. Majitel stroje doufá, že žháře najdou. Pokud soud žháře usvědčí, mohl by strávit ve vězení rok.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.