Lukáš se těšil na přihlášení na školu po internetu. Čekalo ho zklamání

Lukáš se na přihlašování na střední školu těšil. Chtěl vyzkoušet nový způsob podávání jako první. První informace o tom, že systém nefunguje, ho rozrušila. "Nejdřív jsem se bál, že to nepůjde třeba i dalších 15 dní, ale když na instagram napsali, že to bude hned další den, tak jsem se uklidnil," líčil Lukáš.

Nedůvěru v elektronický systém měli dokonce i někteří ředitelé základních škol a rodičům doporučovali, aby se nepřihlašovali sami. "Protože jsme předpokládali, že na začátku mohou být drobné technické problémy, tak jsme rodičům nabídli svoje služby s tím, že příští sobotu je tady pro ně celý tým, hlavně výchovné a kariérní poradkyně," řekl ředitel Masarykovy základní školy v Plzni Antonín Herrmann.

Děti ani rodiče by podle psycholožky neměly podléhat nějakému stresu. "Jde opravdu o první den, kdy se přihlašuje, a je vysoká pravděpodobnost hraničící s jistotou, že v dalších dnech už bude ten systém zpřístupněný. Ve chvíli, kdy rodič zachová klid, může dítěti pomoci v klidu tuhle situaci projít," upozornila psycholožka Kateřina Ziková.

[chooze:article;value:539832]

Pokud ale nechtějí čekat na to, až se elektronický systém spustí, mohou postaru podávat přihlášky poštou. Papírovou přihlášku si na stránkách Cermatu stáhnete během pár minut. Pokud ji ale odešlete, už byste neměli vyplňovat tu elektronickou. "Ideální bude, když počkají den dva, a potom podají přihlášku tak, jak předpokládali," doporučil ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v elektronické přihlášky i nadále věří. "Myslím si, že je důležité, aby ty přihlášky byly podávány elektronickou formou. Je to komfortnější pro ty uchazeče a samozřejmě pro školy," pronesl Bek.

Lukášova rodina se však už připravuje na alternativu. "Kdyby se to nepodařilo nahodit do toho středu 10.února, tak asi zkusíme tu papírovou volbu," řekl Lukáš.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.