Lukašenko je světu pro smích. Rusko pro něj zfalšovalo narozeninová přání

Na svého loajálního diktátora si k jeho 70. narozeninám, které měl 30. srpna, vzpomněl pouze ruský prezident Vladimir Putin a několik vládců postsovětských republik. Smutnou bilanci přání k narozeninám se pokusila "vyspravit" ruská agentura Ruptly, která má zakázanou činnost v některých evropských státech včetně České republiky.

Ta, jak uvedl polský portál Polsat, připravila falešné přání pomocí umělé inteligence od tří světových státníků – amerického prezidenta Joea Bidena, německého kancléře Olafa Scholze či francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Tři zfalšovaná videa pak zveřejnila.

[chooze:article;value:570877]

​Je otázkou, zda videa nejsou myšlena jako žert, protože technická úroveň není příliš dobrá. Navíc jsou plná obskurních slovních obratů.

"Milí pane Lukašenko, je zbytečné nás dva vůbec srovnávat. Jste jako čerstvá brambora vedle převařených a studených hranolek. Jste respektovaný a ctěný," prohlásil falešný Joe Biden, zatímco se mu kvůli chybě AI podbradek vlní, jako by v něm měl hejno úhořů.

Prezident Macron sekanou francouzštinou vyjadřuje Lukašenkovi, kterého jeho občané prý milují, obdiv. Kancléř Scholz, rovněž vytvořený umělou inteligencí, zase Lukašenka nazývá svým přítelem a doufá, že se s ním běloruská hlava státu podělí v zimě o plyn.

[chooze:article;value:569346]

​Video se objevilo i na telegramovém účtu Pul Pervogo (kde si jej můžete přehrát v originálním znění s ruskými titulky), který je spojený s tiskovou agenturou Alexandra Lukašenka. "Tým Ruptly si je jistý, že náš hrdina uslyší dnes mnoho milých slov! Někteří kolegové Alexandra Grigorjeviče měli tak naspěch, že své zprávy předem nahráli," uvedla agentura Ruptly na svém telegramu.

Vladimir Putin Lukašenkovi k narozeninám nadělil nejvyšší ruské státní vyznamenání – Řád svatého apoštola Ondřeje Prvozvaného – za "skvělé úspěchy v navazování spojeneckých vztahů a strategického partnerství mezi Ruskem a Běloruskem a také za posilovaní přátelství mezi ruským a běloruským lidem", jak uvedla ruská agentura TASS.

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev si oproti tomu vystačil jen s přátelským telefonátem a přáním dobrého zdraví, jak shrnul ázerbájdžánský portál news.az.

Lukašenko loni v srpnu vyhrožoval Polsku použitím jaderných zbraní. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.