Lukašenko má údajně problémy se srdcem. Opozice už má plán

Běloruská státní média i Lukašenkova kancelář zatím o nemoci svého prezidenta mlčí. Potvrdil ji ale ruský poslanec Zatulin. "Není to nic nenormálního. Není to covid," poznamenal podle webu pdmnews.ru. Diktátor se nakonec v pondělí ukázal po několika dnech na veřejnosti. Objevila se jeho fotografie, na které má obvaz na ruce.

"Navzdory tomu, že onemocněl, považoval za svou povinnost přijet do Moskvy a večer toho dne pořádal akce v Minsku. Asi to chce jen odpočinek. To je vše," řekl. Jakou nemocí trpí, ale neupřesnil.

Podle zdrojů běloruské opoziční organizace Národní protikrizové řízení trpí Lukašenko infekční myokarditidou. Kvůli tomuto vážnému onemocnění srdce strávil spoustu času na nemocniční posteli.

"Ať už jde o cokoli, Lukašenko se už pět dní neobjevil na veřejnosti. Jeho mluvčí mlčí," poznamenala organizace. "Je to poprvé za 29 let, kdy se uzurpátor tolik dní neobjevil na veřejnosti," upozornil její předseda Pavel Latuška před tím, než se objevila fotografie diktátora s obvázanou rukou.

Na případnou smrt diktátora je organizace, která funguje jako exilová vláda, údajně připravená. Na twitteru v pondělí oznámila, že má mobilizační plán a algoritmy pro akce v zemi i mimo ni. 

Počítá s tím, že se skupina elit, která se snaží zabránit trestu za své zločiny, pokusí udržet moc. Rusko se zároveň bude snažit dosadit svou loutku k moci. Tou by se mohla stát předsedkyně Rady Národního shromáždění Natalja Kochanová či šéf běloruské bezpečnostní rady Alexandr Volfovič.

Opozice tedy počítá s tím, že do ulic vyjdou davy lidí. "Bude naším společným úkolem aktivně vzdorovat pokusu Ruské federace o 'stabilizaci' situace," uvedla ve své analýze. Očekává boj za svobodu a nezávislost. 

Analytička: Po smrti Lukašenka by mohlo nastat několik variant

"Lukašenko se drží u moci na základě toho, že drží v rukou bezpečnostní aparát a stojí na vrcholu kleptokratické pyramidy, která ví, že s ním stojí a padá," vysvětlila pro TN.cz analytička Prague Civil Society Centre Gabriela Svárovská. 

[chooze:article;value:504399]

Upozorňuje na to, že podle ní volby v roce 2020 prohrál. "Normálně je ukradl," řekla. Nemá tedy velkou podporu Bělorusů. V případě jeho konce by tedy podle ní velmi záleželo na kontextu celé situace a jak by se zachovali lidé kolem něj.

"Řada těchto silových struktur je nahlodaná po posledních prezidentských volbách a desítky lidí, kteří měli postavení ve vyšetřovacích orgánech, dokonce i KGB a dalších silových složkách, prostě odešly a vytvořily zahraniční struktury, které se nyní zabývají investigativními počiny," upozornila.

Režim tedy podle ní není vnitřně pevný. I proto se nikdy Lukašenko neodvážil podpořit více Rusko při válce na Ukrajině. "V zásadě se bojí vyzbrojit část své populace, aby se to neobrátilo proti němu," připomněla.

Opozice podle ní ale není jednolitá. "Mezinárodně je uznávaná Svjatlana Cichanouská jako reprezentantka občanské opozice, ale není jediná," uvedla. 

[chooze:article;value:504389]

"Je strašně obtížné říct, co by se stalo, pokud by Lukašenko nebyl schopný vykonávat svou funkci, či dokonce umřel, protože je tam několik faktorů, které by vstoupily do hry," sdělila. "Nakolik by bylo Rusko schopné to aktivně držet, tím si nejsem jistá. Ruské síly jsou momentálně napjaté a není tam žádný převis kapacity, která by mohla přijít do Běloruska k například vojenskému potlačení povstání," doplnila.

V Bělorusku je zároveň momentálně přes 1 500 politických vězňů. "To ukazuje obrovskou sílu těch represí, které se tam od roku 2020, kdy byly ty poslední prezidentské volby, uplatňovaly," prohlásila Svárovská. To by mohlo vyvolat násilnou odezvu.

"Rusko jakkoli učinilo významné kroky k integraci s Běloruskem a vytváření struktur svazového státu, si nemyslím, že by šlo o hlubokou integraci, která by znamenala skutečné propojení," poznamenala.

[chooze:article;value:504488]

Důležité je, že dneska už v Bělorusku je opoziční alternativa k Lukašenkovi. Záležet bude také na tom, jak se zachová Evropská unie a Západ. 

"Bělorusko už není povolný národ, který žil jako poslední diktatura v Evropě, jak se říkalo v letech 2006, 2010, 2013, to se hodně proměnilo," upozornila Svárovská. "Také je důležité říct, že lidé, kteří pracují v bezpečnostních složkách, nejsou automaticky příznivci spojování se s Ruskem," dodala.

V případě smrti ale podle ní lze těžko najít pravou ruku diktátora, která by ho mohla nahradit. "Má svého syna Viktora, ze kterého udělal předsedu Běloruského olympijského výboru," řekla. "Jinak byli všichni spíše ve stínu. Kromě syna, kterého se snaží tlačit dopředu, nevidím silné možné následovníky. Jsou tam lidé přisátí na režim z určitých zištných důvodů a není to tak, že by toužili po moci, jsou tam lidi, kteří chtějí mít více peněz a poslat děti do západních škol," doplnila.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.