Lukašenko po výhružkách válkou: Musím to udělat, říká o svých plánech

V Bělorusku se konají parlamentní a místní volby. Jedná se o první od potlačení masivních protestů v roce 2020. Podle portálu AP News má hlasování za úkol upevnit vládu autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, a to i navzdory výzvám opozice k bojkotování "nesmyslné frašky".

V neděli hodila do urny svůj hlas i hlava státu. Sám Lukašenko je přitom připravený příští rok znovu kandidovat v prezidentských volbách. "Půjdu, půjdu, půjdu. Vzkažte jim (emigrantům), že půjdu! A čím situace bude těžší, čím aktivněji budou dráždit naši společnost, čím více budu zvyšovat napětí, tím rychleji půjdu do voleb. Žádný zodpovědný prezident neopustí své lidi, kteří šli s ním do boje. Nebojte se, uděláme, co je pro Bělorusko nezbytné," citovala agentura Belta běloruského vůdce.

[chooze:article;value:540507]

Pokud by totiž opustil svou funkci v tak těžkých a nejistých časech, jak o této době sám hovoří, chápal by to jako zradu. "Do prezidentských voleb zbývá ještě rok. Může se toho hodně změnit. Samozřejmě já i my všichni budeme reagovat na to, jaké změny v naší společnosti nastanou a v jaké situaci za rok přistoupíme k volbám," dodal Lukašenko.

Má navíc jasnou představu, jaký rok Bělorusko čeká. "Tento rok bude velmi aktivní. A spoléhám na společnost a celou vládu, která pracovala poctivě a svědomitě a bude v tom pokračovat až do voleb," prohlásil prezident.

Jen před pár dny přitom Lukašenko pohrozil, že je připravený svým nepřátelům "způsobit ochromující škody". Stalo se tak poté, co nařkl Polsko, že se chystá svrhnout vedení Běloruska a rozšířit tak své území. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Z nedělních voleb má vzejít 110 poslanců a 12 514 místních zastupitelů. Opozice přitom nebyla do voleb vůbec připuštěna, informovalo Rádio Svobodná Evropa. Úřady navíc přijaly veškerá bezpečnostní opatření a volební místnosti jsou pod přísnou kontrolou policie, aby se neopakovala situace po prezidentských volbách v roce 2020.

Tehdy úřady vyhlásily jako vítěze Alexandra Lukašenka. Opozice a západní státy výsledky však odmítly uznat a zvedla se vlna protestů kvůli falšování voleb. Do ulic tehdy vyšly statisíce lidí. Protesty se hlavě státu nakonec povedlo potlačit.

Lukašenko má údajně problémy se srdcem. Odbornice řekla, co by se dělo po jeho smrti (05/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.