Moderní bydlení

Lukašenko připustil rozpad Ruska. Temný scénář, kterého se Putin bojí nejvíc

"Víte, chlapi, na základě svých zkušeností řeknu, že život je teď takový neklidný a velmi proměnlivý. Mnozí hledají výhody a odklánějí se od našeho obecného trendu rozvoje vytvořeného v sovětských dobách," řekl běloruský diktátor ve čtvrtek na setkání Společenství nezávislých států (SNS) v Minsku.

Před zástupci řady postsovětských republik zdůraznil potřebu jednoty a kooperace v regionu. Případná nestabilita by podle něj totiž měla vážné následky. "Někteří si myslí: 'Budeme se držet dál od Ruska, je pod sankcemi. Bojíme se, abychom se pod ně nedostali a tak dále... Hledáme své vlastní zájmy. Nedělejte to," vyzval podle běloruské státní agentury Belta.

[chooze:article;value:568239]

"Situace se může vyvinout tak, že se nikdo z nás, států, bez této jednoty neobejde. A pokud to dnes nepochopíme, bude se s námi jednat individuálně," varoval podle webu polsatnews.pl. "Ale pokud Rusko padne, budeme do této propasti vtaženi všichni," dodal.

Země se navíc podle něj mají obávat snah USA o rozpoutání světové války. "Nedej bože, že by mohly využít konfliktní situace na Blízkém východě k rozpoutání nové světové války. Jsou připraveny zajít tak daleko," zhodnotil vůdce.

[chooze:article;value:567603]

Bělorusko a jeho v západem neuznaných volbách zvolený prezident Lukašenko stojí dlouhodobě na straně Ruska a podporují ho i ve válce na Ukrajině. Oba státy letos organizovaly třeba společné jaderné armádní cvičení.

SNS je asociace suverénních států, které vznikly po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Společenství založilo Rusko a sídlí v Minsku. Jeho členy jsou třeba Kazachstán, Tádžikistán nebo Ázerbájdžán. Jeho úkolem je koordinovat politiku svých členů v oblasti hospodářství, zahraničních vztahů, obrany nebo imigrační politiky.

Bělorusko spustilo v červnu jaderné cvičení s Rusy. Argumentuje obranou proti Západu (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.