Lukašenko varuje před třetí světovou válkou. Řekl, kdy Rusko použije jaderné zbraně

Prezident Lukašenko vystoupil v pátek s projevem. Na obzoru se podle Lukašenka "rýsuje" třetí světová válka, během které budou použity jaderné zbraně. Ty Rusko prý použije, až se bude cítit ohrožené. 

Rusko totiž před nedávnem uzavřelo s Běloruskem smlouvu o rozmístění jaderných zbraní na území Běloruska. V dubnu má navíc v Bělorusku začít výcvik ruských posádek.

Ve svém projevu se Lukašenko zaměřil i na podmínky pro "zachování suverenity a nezávislosti" Běloruska, píše deník Polsat News. V rámci toho prohlásil, že se v Bělorusku šíří "virus vnější kontroly" a západní elity zemi ovlivňují.

[chooze:article;value:497327]

To se běloruskému prezidentovi nelíbí. Ohradil se například proti Polsku, které dle jeho slov chce "zatáhnout Bělorusko do války". Běloruský vůdce pak Varšavu obvinil z toho, že cvičí teroristy. Ti prý mají napadnout Bělorusko a destabilizovat situaci v zemi.

​Lukašenko ve svém projevu obvinil Kyjev z ruské agrese na Ukrajině a opakoval kremelské propagandistické teze o tom, že ruský prezident Putin byl "přinucen reagovat", píše deník Ukrajinska pravda

Zároveň ale běloruský prezident vybídl k příměří na Ukrajině. Podle něj je teď "jedinečná šance na jednání". K tomu vyzýval ale už dříve, například v únoru hovořil o jednání bez předem stanovených podmínek, které označil za jediný možný způsob ukončení války.

Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně, oznámil Putin:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.