Lukašenko vyhodil wagnerovce zpátky do Ruska. Putin za ně prý odmítl platit

Wagnerovců mělo být v Bělorusku přibližně pět tisíc, opouštět ho prý začali v úterý. Do Ruska se jich už mělo vrátit přibližně šest stovek, zejména do oblastí na západě země i k Moskvě. Informoval o tom portál The National.

Podle ISW to svědčí o ztroskotání dohody prezidentů Lukašenka a Putina. Minsk poskytl žoldákům, kteří se na ruské straně účastnili bojů na Ukrajině, azyl po jejich zmařeném pokusu o vzpouru. 

Před popravou to zachránilo šéfa soukromé armády Jevgenije Prigožina, který povstání vedl. Kreml se ho teď možná bude chtít znovu zbavit. "Putina nejspíš stále znepokojuje, že by mohl Prigožin ohrozit jeho dlouhodobé cíle," domnívají se experti z ISW.

[chooze:article;value:517232]

​Do Ruska se mají údajně postupně odporoučet úplně všichni žoldáci. Zdroje amerického institutu mají za to, že za tím jsou peníze. Lukašenko si prý představoval, že skupinu bude dál financovat Moskva, ta to ale chtěla nechat na svém menším spojenci.

Přítomnost wagnerovců na běloruském území vyburcovala Polsko k posílení bezpečnosti na východních hranicích. Jednotky, které je hlídají, posiluje o dalších 10 tisíc vojáků.

Oznámil to ve čtvrtek polský ministr obrany Mariusz Blaszczak, píše web Do Rzeczy. Původně jich přitom měla být jen tisícovka. "Na hranicích bude přímo zapojeno čtyři tisíce vojáků, šest tisíc jich bude v záloze. Vojáci se na východě země budou zdokonalovat v nově posílených posádkách," řekl.

Mír s Ukrajinou není reálný, tvrdí Putin. Rusko není zvané na mírové jednání (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.