Lukašenko začal couvat: Bojí se konce světa. Nebojte se žít, vzkázal Ukrajincům

Běloruská hlava státu Alexandr Lukašenko se domnívá, že přišel čas na mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. "Fronta uvázla na mrtvém bodě a podmínky pro mírová jednání jsou na místě," citovala hlavu státu ve čtvrtek ruská státní agentura TASS. Lukašenko to řekl na 7. běloruském lidovém kongresu.

"Kdyby Rusko použilo jaderné zbraně jako odvetu za akce Západu, nastal by konec světa," vyjádřil své obavy z eskalace konfliktu. Rakouský deník Kronen Zeitung v souvislosti s tím naznačil, že se Lukašenko v obavách odvrací od Putina a byl by zřejmě rád svědkem ukončení války. 

Ve svém proslovu se obrátil i na ukrajinský lid. "Jen si představte: Vzkvétající země s úrodnou půdou, která obsahuje polovinu Mendělejevovy periodické tabulky, dvě moře, doly a průmyslové firmy. Jste kreativní a pracovitý národ. Nebojte se proto žít, radovat a bohatnout," zabrnkal na citlivou strunu Ukrajinců Lukašenko.

[chooze:article;value:549235]

"A někteří skutečně zbohatli, ale jen hrstka z nich. Podle nejlepších tradic západoevropské demokracie. Oligarchové a lidé u moci ovládli všechny zdroje,"  poznamenal. Podle Lukašenka všichni předchozí ukrajinští prezidenti okradli svou zemi. Vyzval proto ukrajinský národ, aby se odvrátil od Západu, který ho ničí a využívá. 

"Každý chápe, že Ukrajina je teď zkušebním polem a tamní vývoj bude jistým způsobem určovat, jak bude v budoucnu vypadat světový řád," tlumočila dále Lukašenkova slova běloruská tisková agentura BelTA.

"(Ukrajinská) vláda se snížila k uzavření dohody se Západem a vyměnila zbraně za životy Ukrajinců," hřímal dál Lukašenko. "Je bolestné se na to dívat. Pojďme to oddálit a podívat se na to, co se stalo, filozoficky: Kdo se stal silnějším v novém kole konfrontace mezi Západem a Východem? Kdo? My ne, ale ani oni!" dodal. 

[chooze:article;value:551997]

Na dohodu mezi válčícími zeměmi to ale zatím zřejmě nevypadá. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mezitím obvinil Rusko, že chce zabránit mezinárodní mírové konferenci plánované na červen ve Švýcarsku.

Ukrajina se dočkala miliardové pomoci. Vojenskou podporu už schválil i Biden:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.