Lukašenko: Západ se chce zmocnit Běloruska. Podílí se na tom i Česko, tvrdí

Západ podle Lukašenka cvičí jednotky, které jednoho dne dostanou pokyn ke svržení běloruského režimu. Poslední diktátor Evropy, jak se prezidentovi přezdívá, to řekl na čtvrtečním jednání Rady Společenství nezávislých států (SNS).

Informovala o tom agentura Belta. "Polsko, Litva a bohužel i Ukrajina se staly cvičištěm pro příslušníky nelegálních ozbrojených skupin. Tyto země se snaží v naší zemi vytvořit spící extremistické buňky. Máme o tom čerstvé důkazy," řekl Lukašenko.

"Na Ukrajině se cvičí ozbrojenci, zdokonalují své dovednosti v první linii. Někteří z Bělorusů, kteří byli vyhoštěni, tam umírají. Jednotky trénují i v Polsku, Litvě a Česku, aby je mohli ve správnou chvíli poslat do Běloruska. Jsou připraveni sem přijít se zbraněmi," pokračoval.

[chooze:article;value:507362]

Lukašenko vyzval SNS k bdělosti, pokus o puč podle něj může přijít kdykoliv. Běloruské bezpečnostní složky jsou na to ale prý připravené. "Dobře si uvědomte, že těmto hrozbám do určité míry také čelíte. Nedovolte provokace a nátlak. Jakékoliv jednání a rozhodnutí států SNS, které nesplňuje očekávání Západu, se může stát záminkou pro obvinění a sankce. Vaše role v takové situaci začíná být mnohem důležitější," prohlásil.

SNS je sdružení zemí bývalého Sovětského svazu, mezi členy je ale jen 9 z 15 původních svazových republik. Kromě Ruska a Běloruska je to třeba Kazachstán, Tádžikistán nebo Moldavsko. Ukrajina a pobaltské republiky do organizace nikdy nevstoupily.

[chooze:article;value:506878]

Lukašenkova slova o "západní podvratné činnosti" mnohé překvapila i proto, že se v posledních týdnech skloňují spíš pokusy Moskvy zemi pohltit, připomíná portál Republic World.

Od poloviny května se přetřásá i Lukašenkův údajně neutěšený zdravotní stav. Má mít potíže se srdcem, dokonce měl kvůli tomu strávit několik dní v nemocnici.

Běloruská opozice to nebere na lehkou váhu. "Pro nás to znamená jedinou věc: musíme být dobře připravení na každý scénář. Musíme obrátit Bělorusko na cestu k demokracii a zabránit Rusku, aby se vměšovalo," vzkázala před časem její lídryně Svjatlana Cichanouská.

Lukašenko má údajně problémy se srdcem. Odbornice řekla, co by se dělo po jeho smrti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.