Lupiči šperků z Drážďan dostali jen pár let vězení. Jeden stále uniká

Je listopad 2019 a záběry z bezpečnostních kamer světoznámé drážďanské klenotnice zachycují zloděje v maskách, jak se sekerami v ruce vnikají do honosně zdobené Grünes Gewölbe, neboli Zelené klenby, a bezohledně ničí skleněné vitríny, aby se dostali k pokladu.

Zlodějům stačilo jenom pár řezů a malým otvorem se dostali dovnitř.

Jejich plán na loupež vzácných šperků ze 17. a 18. století je do detailu připravený. Muži se ale dopouští zásadní chyby, když poblíž klenotnice zapálí elektrický rozvaděč. Vyhodí proud v celém okolí, bezpečnostní kamery klenotnice ale fungují i bez napájení.

[chooze:article;value:401393]

Z místa činu ujíždí autem. Aby zametli stopy, auto nakonec zapalují. Policistům trvá dlouhé měsíce, než se jim podaří lupiče vystopovat.

Členové nechvalně známého arabského gangu Remmových v úterý nakonec za jednu z největších a nejdrzejších krádeží v historii Německa dostali jen pár let vězení.

"Nejméně jeden pachatel je stále nezvěstný. Z bezpečnostních kamer lze bezpečně předpokládat, že se na činu podílelo nejméně šest osob. Jeden z podezřelých byl zproštěn viny, jeden viník tedy chybí," řekl Andreas Feron, mluvčí zemského soudu Drážďany.

[chooze:article;value:401337]

Nižší tresty si muži vyjednali i díky tomu, že část šperků vrátili do klenotnice, některé částečně poškozené. Dlouho se přitom mělo za to, že zloději diamanty ze šperků vytrhali a kov roztavili. Několik kusů stále chybí.

Ukrást se jim podařilo celkem asi 20 šperků za v přepočtu téměř tři miliardy korun, mezi nimi například meč osazený devíti velkými a 770 malými diamanty nebo náhrdelník se 177 saskými perlami.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.