Lyžaři se radují z bohaté sněhové nadílky. Velký zájem je i o běžkařské vybavení

Čerstvý prašan, upravené stopy – ideální podmínky, na které si žádný návštěvník hor zkrátka nemůže stěžovat. Zatímco lyžařské areály i přes silnou lednovou oblevu byly alespoň částečně v provozu, běžkaři měli smůlu. Tento týden se to konečně změnilo a hory dostaly pořádnou sněhovou peřinu.

"Měli jsme strach. Když jsme přijeli, tak bylo hrozně málo sněhu a najednou přes noc taková pohádková atmosféra," popisovali někteří návštěvníci hor. 

Stovky běžkařů vyrazily třeba do Beskyd. V okolí Velkých Karlovic jsou pro ně připraveny desítky kilometrů tratí. Třeba na hřebenech Jeseníků ale v pátek foukal silný vítr. Svahy tam už hrozí třetím stupněm lavinového nebezpečí. Horská služba ho vyhlásila před polednem.

[chooze:article;value:487866]

​"Je zhruba 70 centimetrů sněhu, z toho je asi 30 centimetrů nového. Běžecké stopy byly upravovány během týdne, je jich zhruba 60 kilometrů," popsal Jiří Hejtmánek z Horské služby Jeseníky.

Návrat zimy do hor teď těší i provozovatele půjčoven. Právě běžky jdou teď na dračku. "Máme momentálně velký zájem, protože napadl čerstvý sníh," popsal provozovatel půjčovny lyží Petr Ondřejka. "Dneska mi ráno volalo spoustu lidí, chtějí si zarezervovat běžky," sdělil další z provozovatelů Josef Mikula.

"Tři dny jsme lyžovali a jsme docela unaveni z lyžování. Chtěli jsme nějakou změnu, tak vyzkoušíme běžky," svěřil se jeden ze zákazníků.

Dobrou zprávou je, že se podmínky pro milovníky běžek budou i dál zlepšovat. Sněžit má totiž celý víkend a to nejen na horách.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.