Lyžařská sezóna je u konce. Pro turisty i skiareály byla jednou z nejhorších

Lyžaři i provozovatelé areálů a hoteliéři v horských oblastech si na končící sezónu stěžují. Na mnoha sjezdovkách během oblevy na přelomu roku, která trvala téměř měsíc, roztál sníh a tak museli provoz přerušit. Například v Přemyslově v Jeseníkách tak špatnou sezónu nepamatují.

"Ta sezóna byla jedna z nejhorších. Provozujeme středisko od roku 2007 a co se týká tržeb, tak to byla úplně nejhorší sezóna," svěřil se provozovatel skiareálu Jaroslav Podzimek. Počasí ovlivnilo návštěvnost i v největších lyžařských centrech.

"Jsme na nějakých 15 až 20 % pod tím, co jsme si plánovali," prozradil ředitel skiareálu ve Špindlerově Mlýně René Hroneš. "Protože počasí nepřeje, tak ten člověk si koupí lístek nebo skipas na tři hoďky, zalyžuje a utíká pryč, protože třeba fouká nebo prší. Ty tržby byly 35 až 40 % nižší než obvykle," potvrzuje provozovatel areálu Kohútka v Javorníkách Josef Kocourek. 

[chooze:article;value:495462]

​Lyžaři letos nešetřili pouze na skipasech, méně utráceli taky v horských restauracích. "Někteří návštěvníci volili jenom polévku místo druhého chodu a pak už se najedli třeba doma," říká Jan Dudek ze skiareálu Karolínka. "Hodně jsme viděli termosky a sáčky s řízky a se svačinami," dodal Podzimek. 

Když už se ale lidé rozhodli vyrazit na hory na delší dobu, dopřáli si prý všeho. "Ti, kteří přijeli, tak naopak využívali všechny naše služby. Takže jsme neviděli drastický pokles ani na půjčovnách, ani v restauracích nebo v naši skvělé lyžařské škole," pochvaluje si ředitel skiareálu Lipno Matěj Kratochvíl. 

Kromě Špindlerova Mlýna jsou stále v provozu sjezdovky například v Harrachově nebo na Pradědu, v Orlických horách nebo Mariánských Lázních .

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.