Lyžařská střediska už se chystají na zimu. Vlekaři doufají v lepší sezónu

Na horách mají provozovatelé vleků a zimních areálů před sezónou napilno. Například na Klínovci je přes léto otevřená jen jediná lanovka a zbytek prochází údržbou.

"Aktuálně sice ještě do konce října probíhá letní sezóna, nicméně přípravy už jsou v plném proudu. Dnes se dokončuje rozvážení děl po celém areálu, to se dělá z důvodu toho, dokud je pevná půda, není rozmáčená, aby se mohla těžká technika pohybovat," řekla mluvčí Skiareálu Klínovec Hana Hoffmannová.

"Děláme poslední úpravy na rolbách, doplnění, revize a samozřejmě k tomu i ta ostatní technika jako sněžné skútry a kanóny, na kterých se mění trysky a takové ty poslední dodělávky, abychom byli plně připravení," sdělil ředitel SkiResortu Černá hora Jakub Janda.

[chooze:article;value:524031]

Potřeba je například i upravit terén sjezdovek. Na některých místech posekat trávu, jinde ji pokrýt senem, aby byl terén pro lyžaře bezpečnější. "Bude následovat zapojení elektřiny, vody, udělá se následně tlaková zkouška, kdy se děla vyzkouší. Pak už se čeká jen na mrazivé teploty a počítáme s tím, že zhruba v polovině listopadu začneme zasněžovat," oznámila Hoffmannová.

Příprava se ale netýká jen technologií. "Náborová kampaň nám běží od srpna, v tuto chvíli většinu zaměstnanců máme přebranou, ale nabíráme, školíme, seznamujeme lidi s provozem. Samozřejmě je to pro nás ta nejpracnější činnost v tuhle chvíli," uvedl Janda.

[chooze:article;value:524523]

Lyžovat se na Černé hoře začíná tradičně poslední listopadový víkend. Všichni doufají, že ani letošní rok nebude výjimkou. "V tuhle chvíli pozorujeme a vyřizujeme první objednávky od lyžařských škol, od firem a skupin na nákupy skipasů a jsou to takové první vlaštovky, které jsou velmi pozitivní a zájem o lyžování je," poznamenal Janda.

"Očekávání už nemáme žádná, ale pevně věříme, že ta zima bude lepší a obejde se to bez těch velkých oblev," prohlásila Hoffmannová.

Na novou zimní sezónu je připraveno i největší české lyžařské středisko ve Špindlerově Mlýně. Během léta se dokonce rozšířilo o dvě nové sjezdovky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.