Lyžování v Česku nepřeje počasí. Zahraniční areály jedou naplno. PŘEHLED

"V Alpách momentálně přibylo od třiceti do sedmdesáti centimetrů nového sněhu a podmínky pro lyžování jsou vynikající. Sněží už několik dní," vysvětluje pro TN.cz Tomáš Rucký z portálu snow.cz. "Ani tak ale podmínky nejsou všude ideální," podotýká Radek Holub ze stejného webu.

Také britský Mail Online uvádí, že se vrstva bílé pokrývky liší lokalita od lokality, a doporučuje například rakouské lyžařské středisko Skicircus Saalbach Hinterglemm Saalfelden Leogang und Fieberbrunn ze spolkové země Salcbursko s tím, že v lokalitě jsou lepší sněhové podmínky než ve Francii.  

Radek Holub ale připomíná, že ani ve francouzských Alpách není situace po posledním sněžení špatná. "Tento týden tam od 1 500 metrů nadmořské výšky napadlo půl metru sněhu. Před tím to bylo horší, protože ve Francii není tolik rozšířené umělé zasněžování jako třeba v Rakousku. Samozřejmě se to projevilo i na podmínkách pro lyžování," uvádí Holub. 

[chooze:article;value:477408]

​Odborníci pro lyžování nezatracují ani Švýcarsko, i když má pověst drahé destinace. "Země uprostřed Alp si sveřepě drží pověst drahého a luxusního klenotu. Její top střediska ovšem mají natolik unikátní genius loci, že by je měl aspoň jednou za život navštívit každý, kdo chce nahlédnout do lyžařského nebe," připomíná Holub. 

Dobré podmínky hlásí například také italská oblast Trentino. "Sněhová situace v lyžařských střediscích Dolomit je vynikající," informuje Andy Varallo, prezident společnosti Superski Dolomiti. "V následujících dnech očekáváme pokles teplot i další sněžení, to zajistí ty nejlepší lyžařské podmínky v našich skiareálech, které mají dohromady 800 kilometrů sjezdovek," uvádí italský provozovatel skiareálů.

Ještě začátkem roku web Sky News informoval, že evropské skiresorty trápí nadprůměrně vysoké teploty a zmínil výslovně Německo, Českou republiku a Polsko.

[chooze:article;value:482773]

​"Teploty byly ve Francii na konci roku nejvyšší za posledních 25 let, podobný obrázek byl ve Švýcarsku, kde meteorologická stanice v oblasti Jura zaznamenala na Nový rok rekordní denní průměr 18,1 °C," informoval server televize Sky.

Za lyžování si ale lidé musejí připlatit. "Všude se zdražovalo, růst cen se ale středisko od střediska liší. Dá se říci, že ceny narostly oproti minulé sezoně v průměru o pět až patnáct procent," upozorňuje Holub. Podle něj jsou v Alpách nejlevnější malá lyžařská střediska, která se však kvalitativně příliš neliší od těch českých. 

​Lidé ale musejí počítat, že například cesta do menšího skiresortu ve vzdálenější Francii se může hodně prodražit, a nutné je rovněž kalkulovat s tím, že zdražilo také ubytování.

Podmínky pro lyžování ve vybraných skiareálech:

Skiareál Stát Sněhová pokrývka v centimetrech
Špindlerův Mlýn - Medvědín Česko 60
Andělská Hora, Jeseníky Česko 65
Argentiere - Grands Montets, Horní Savojsko Francie 200
Alpe d'Huez, Isere Francie 180
Schöneben, Jižní Tyrolsko Itálie 120
Tonale Ponte di Legno Temu (Adamello Ski), Trentino Itálie 120
Zugspitze, Bavorsko Německo 104
Dachsteingletscher, Štýrsko Rakousko 200
Sölden, Tyrolsko Rakousko 200

Zdroj: snow.cz

Vysoké teploty jsou pohromou pro lyžařské areály. Za umělý sníh utratily statisíce:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.