Macron oznámil, za jakých okolností Francie může nasadit vojáky na Ukrajině

Macron si trvá na tom, že by mohl poslat francouzské vojáky, aby pomohli bránit Ukrajinu. Dojít by k tomu mohlo ve chvíli, kdy Rusko prorazí přední frontové linie napadené země a Kyjev o pomoc požádá. Řekl to ve v úterý zveřejněném rozhovoru pro The Economist.

"Nic nevylučuju, protože máme proti sobě někoho, kdo také nic nevylučuje," vysvětlil. Za svými dřívějšími výroky si tak stále stojí. Kdyby předem něco vylučoval, znamenalo by to podle něj, že se za poslední dva roky nepoučil.

[chooze:article;value:552743]

"Pokud se Rusko rozhodne jít ještě dál, všichni se na tuto otázku budeme muset sami sebe zeptat," prohlásil. "Máme jasný strategický cíl: Rusko nesmí vyhrát na Ukrajině. Pokud Rusko zvítězí, v Evropě nebude bezpečno," doplnil.

Tvrdí, že nemůže předstírat, že se Moskva na Ukrajině zastaví. "Jak budou v bezpečí ostatní sousední země, Moldavsko, Rumunsko, Polsko, Litva a další?" zeptal se.

[chooze:article;value:546604]

"Vyslání vojáků NATO na Ukrajinu není vyloučené, nad tímto záměrem však nepanuje širší shoda," uvedl podle listu The Guardian francouzský prezident na únorovém summitu v Paříži. Země i vedení Severoatlantické aliance to ale okamžitě odmítly.

"Česká republika se nechystá vysílat žádné vojáky na Ukrajinu a nikdo se ničeho takového nemusí bát," prohlásil český premiér Petr Fiala (ODS).

Možnou odpověď Ruska popsal bývalý náčelník generálního štábu AČR Jiří Šedivý:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.