Macron pobouřil Francouze. Běsní kvůli výměně vitráží v katedrále Notre-Dame

5. duben 2019 byl dnem, kdy světoznámou architektonickou a církevní památku v srdci Paříže zachvátil devastující požár. Po téměř pěti letech od neštěstí rekonstrukce pomalu finišuje. Kompletně dokončena by měla být za rok. Jak práce probíhají, byl minulý týden zkontrolovat prezident Macron.

"Je velmi dojemné být zde rok před znovuotevřením. Je tady vidět mimořádný pokrok. Je to skvělý obraz naděje. Francie, která se dokáže znovu postavit na nohy," řekl prezident Macron.

[chooze:article;value:496132]

Při té příležitosti ale prohlásil něco, čím pobouřil velkou část národa. Historické vitráže z 19. století mají nově nahradit modernější. A to i přesto, že ty původní požár neponičil.

"Od začátku bylo rozhodnuto zrekonstruovat celou strukturu a věž identicky tak, jak byla. Ale také jsme se rozhodli zanechat tu stopu 21. století a děkuji panu Ulrichovi za návrh na výměnu šesti barevných vitráží," nastínil Macron.

V reakci na prohlášení začala okamžitě vznikat petice pro zachování původních vitráží. Tu už podepsalo přes 67 000 lidí. "Požár vitráže nepoškodil a jsou historickou památkou, stejně jako je celá stavba. Macronův návrh je vandalství," má jasno historik umění Didier Rykner.

Příčina požáru, který před pěti lety katedrálu poničil, stále není jasná. Spekuluje se o nedopalku cigarety nebo elektrickém zkratu. Slavnostní znovuotevření je naplánováno na 8. prosince 2024.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.