Macron s Pavlem vysvětlili, co by měli dělat vojáci NATO na Ukrajině

[chooze:gallery;value:34991]

​Na úterní návštěvu dorazil do České republiky francouzský prezident Emmanuel Macron. Setkal se zde s prezidentem Petrem Pavlem a odpoledne se setká i s předsedou vlády Petrem Fialou. Při této příležitosti se Macron zúčastní také pietního aktu u pamětní desky Jana Palacha.

Na Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni dosedl prezidentský letoun před jedenáctou hodinou. Ve 12:15 dorazil Macron na Hradčanské náměstí, kde na něj už čekal prezident Petr Pavel společně s Hradní stráží. Ta prezidentům při příjezdu zahrála francouzskou i českou hymnu.

[chooze:article;value:544642]

Prezidentské setkání na Pražském hradě se oproti očekávání protáhlo. Pavel a Macron hovořili především o české iniciativě, jejímž cílem je shromáždění dodávek munice pro Ukrajinu. "Urychlili jsme naši evropskou výrobu, dodali jsme veškeré zásoby, ale potřeby Ukrajiny jsou stále větší. Česká iniciativa v oblasti munice je významným doplňkem, ke kterému se připojujeme," pronesl Macron.

Diskuze se také týkala nedávného návrhu Macrona, který vyvolal diskuzi o nasazení NATO na území Ukrajiny. "Jsem pro to, abychom v Evropě pokračovali v hledání nových cest, jak Ukrajině pomoci, a to včetně přítomnosti NATO. Neměli bychom se zbytečně omezovat," pronesl Pavel. 

Zároveň však hned dodal, že tato přítomnost by neznamenala nasazení vojenských jednotek, nýbrž pouze instruktorů. "Jestli budou vojáci NATO cvičit Ukrajince v zemích aliance nebo přímo na Ukrajině je už vcelku jedno. Na Ukrajině to však může být rychlejší a bezpečnější," argumentoval Pavel.

Do Prahy přeletěl Macron jednat s Fialou o jaderné energetice. Francouzská firma EDF je společně s jihokorejskou KHNP jedním ze dvou kandidátů na tendr na rozšíření bloků jaderné elektrárny v Dukovanech.

[chooze:article;value:543799]

Dalším velkým tématem je vojenská spolupráce obou zemí. Macron a Fiala podepíšou Akční plán strategického partnerství České republiky a Francie na roky 2024-2028. Plán se však netýká pouze společné obrany, ale také mezinárodních diplomatických a obchodních vztahů.

[chooze:minuta;value:f970652d-dcdf-4f9b-a7e1-0f3d23b884e8]

Emmanuel Macron přijel do Prahy. Přivítala jej Hradní stráž:

Vyslání vojáků NATO na Ukrajinu není vyloučené, prohlásil Macron (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.