Macron vyhlásil předčasné parlamentní volby, způsobil tím ve Francii chaos

​Když francouzský prezident Emmanuel Macron po neúspěchu své strany v evropských volbách oznámil předčasné parlamentní volby, nastal na francouzské politické scéně chaos. "Nacházíme se v situaci, kdy naše země čelí mnoha výzvám, a nemůžeme si dovolit, aby ji zpomalovaly extrémy," argumentoval.

Levice a střed okamžitě začaly jednat o volební koalici. O to samé se ale snažila i pravice. Republikán Éric Ciotti v úterý šokoval prohlášením, že se dohodl na spolupráci se stranou Marin Le Penové. To ale velká část jeho straníků nepřijala a vyzvala ho k demisi.

[chooze:article;value:560132]

​Ciotti na to reagoval tím, že vyhnal všechny zaměstnance z pařížského stranického sídla. Sám se v budově zamkl, čímž chtěl zabránit tomu, aby se v ní sešlo předsednictvo strany a odvolalo ho. Nakonec se ale nejspíš našly náhradní klíče, straníci pronikli dovnitř a Ciottiho éra skončila.

Podobně dramatické chvíle zažívá i krajně pravicové Znovudobytí. Nově zvolená europoslankyně Marion Maréchalová, neteř Marine Le Penové, oznámila, že se dohodla na volební spolupráci s Národním sdružením své tety.

[chooze:article;value:559063]

​To ale rozzuřilo šéfa strany Zemmoura, který Maréchalovou ze své partaje okamžitě vyloučil. Kromě jedničky kandidátky v evropských volbách vyloučil ze strany celkem čtyři z pěti zvolených europoslanců.

Výzvy prezidenta Macrona k vytvoření široké předvolební koalice s cílem porazit krajní pravici ale zůstaly bez účinku. Levicové strany se sice spojily do Lidové fronty, prezidentova partaj ale zůstala stranou.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.