Macura skončí jako ostravský primátor. Hnutí ANO opouští i další vlivná členka

Ostravský primátor do půl roku opustí svou funkci a s ním dvě jeho náměstkyně včetně Zuzany Bajgarové. Ta rovněž končí jako členka hnutí. "S vývojem v hnutí se dlouhodobě neztotožňuji," uvedla pro TN.cz. Macura oznámil konec v ANO už minulý týden.

Politolog Josef Mlejnek současné dění považuje za logické vyústění toho, že se v hnutí odehrálo v posledních dnech a týdnech. Macura s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivo Vondrákem nepodpořili šéfa hnutí Andreje Babiše v prezidentské volbě. "Macura je ale v Ostravě velmi populární a má tam dobrý kredit, stejně jako lidé okolo něj," říká.

[chooze:article;value:488962]

​"Pokud by se jim postavila nějaká nová buňka ANO složená z lidí, kteří zatím nějaký veřejný kredit nemají, tak by to hnutí asi moc nepomohlo," uvádí Mlejnek. "Kdyby teď byly komunální volby v Ostravě a primátor si postavil třeba kandidátku pojmenovanou Macurova listina, tak ty volby asi vyhraje a hnutí ANO tam bude paběrkovat," míní odborník.

"V parlamentních volbách by se ale voliči na severu Moravy asi spíše přiklonili k celostátním lídrům hnutí. Jiné by to mohlo být v případě, pokud by ale Macura s Vondrákem kandidovali v celostátních volbách za nějaký jiný politický subjekt," dodává.

[chooze:article;value:489390]

Poslanec ANO za Moravskoslezský kraj Aleš Juchelka současnou situaci pro své hnutí tragicky nevidí. "Za tím aktuálním děním vidím individuální rozhodnutí některých lidí, kteří se rozešli s vizemi hnutí ANO, ale uvidíme, jak to všechno dopadne. Rozhoně si však nemyslím, že by záležitosti okolo pánů Macury a Vondráka mohly nějak poškodit hnutí na té celostátní úrovni. Já ale do těchto věcí moc mluvit nechci," řekl TN.cz poslanec.  

 Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák už nebude místopředsedou ANO:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.