Moderní bydlení

Maďaři pouštějí Rusy a Bělorusy do Schengenu. Nijak je neprověřují

Maďarský premiér Viktor Orbán se přátelskými vztahy s ruským režimem už nijak netají. Do Kremlu se přednedávnem vydal s ruským vůdcem údajně vyjednávat podmínky konce války na Ukrajině. Teď Maďarsko znovu dokazuje, že vztahy s Moskvou jsou i přes válku, kterou Rusko vede, vřelé, jeho občanům umožňuje nekontrolovaný vstup do své země, a tedy i do schengenského prostoru.

Díky maďarskému programu Národní karta mohou občané Ruska, ale i Běloruska přicestovat i s rodinami bez prověřování. V Maďarsku navíc mohou získat status hostujícího pracovníka minimálně na dva roky.

[chooze:article;value:566174]

Maďarské otevření Schengenu Rusům vyvolalo rozhořčení u mnohých zahraničních politiků. Orbán podle některých z nich v podstatě otevřel Rusům a Bělorusům brány do schengenského prostoru.

"Česko rozhodně svou vízovou politiku vůči Rusku a Bělorusku rozvolňovat nyní nebude. Kroky jiných zemí nám z diplomatického hlediska nepřísluší komentovat," vzkázal mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Motivů, proč Maďarsko začalo do své země bez kontrol Rusy vpouštět, je prý víc. Spekuluje se, že jedním z nich je možná dostavba jaderné elektrárny ve spolupráci s ruským Rosatomem.

[chooze:article;value:566750]

"Je dobré tady vidět to načasování i v návaznosti na tu poslední Orbánovu návštěvu Moskvy. Rusko tedy zjevně požádalo Orbána, aby k takovému kroku přistoupil, a Orbán měl důvod Rusům vyjít vstříc," míní Jan Šír z Katedry ruských a východoevropských studií FSV UK.

Orbán kvůli své proruské politice leží v žaludku mnohým vysokým představitelům Evropské unie i NATO už od počátku Ruskem rozpoutané války na Ukrajině. Někteří politici dokonce volají po zastavení maďarského předsednictví EU, podle nich Maďarsko podrývá hodnoty, které přijala celá Unie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.