Maďarsko a Slovensko řeší výpadek ropy. Hrozí prudký nárůst cen

Ropovod Družba, což v překladu znamená Přátelství, už dlouho žádné přátelství nesymbolizuje. Do Evropy v něm proudí ropa z Ruska, které denně bombarduje Ukrajinu. Teď se navíc stává předmětem sporu spojenců. Ukrajinci zavedli sankce proti ruské společnosti Lukoil, která pumpuje ropu i do jižní větve Družby ležící na ukrajinském území. Tím ale od dodávek odstřihli Maďarsko a Slovensko. 

"Čekali jsme více než dva roky, než EU a G7 zavedou skutečné sankce proti ruské ropě. Ropovod přitom stále přepravuje 200 000 barelů ropy denně. Jen loni Moskva vydělala 180 miliard dolarů z vývozu ropy. Je vlastně absurdní jim dovolit vydělávat takové peníze přepravou ropy přes ukrajinské území, pokud jsou peníze poté použity k našemu zabíjení," řekla ukrajinská opoziční politička Inna Sovsunová.

[chooze:article;value:564967]

​Maďarsko dováží z Ruska až 70 % veškeré ropy, více než polovinu z toho dodává právě Lukoil. Zemi tak v příštích týdnech reálně hrozí vysoký nárůst cen pohonných hmot i tzv. blackout. Maďarský ministr zahraničí v úterý prohlásil, že dokud se záležitost nevyřeší, bude Budapešť nadále blokovat podporu Ukrajině. Připomněl také, že Ukrajinci téměř polovinu elektrické energie získávají přes Maďarsko. 

"Společně se Slovenskem jsme se obrátili na Evropskou komisi. Protože je to urgentní záležitost, má komise tři dny na to, aby zahájila jednání s Ukrajinou. Pokud jednání selže, obrátíme se na arbitráž," řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

"Můžeme potvrdit, že jsme převzali dopis od ministrů Maďarska a Slovenska ohledně dopadů ukrajinského rozhodnutí. V současnosti tento dopis studujeme a snažíme se získat více informací, než rozhodneme jak postupovat," reagoval Olof Gill, mluvčí Evropské komise.

Česka se omezení netýká. Podle ministerstva průmyslu a obchodu jsou dodávky ropy do České republiky ropovodem Družba stabilní a pokračují podle standardního plánu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.