Maďarsko zrušilo zastropování cen benzinu a nafty, nebylo co tankovat

Opatření, které udržovalo ceny benzinu (v přepočtu zhruba 28 korun za litr) a nafty na nejnižší hodnotě v Evropské unii, oznámili na narychlo svolané tiskové konferenci vládní ministr Gergely Gulyás a generální ředitel ropného a plynárenského podniku MOL Zsolt Hernádi.

Konec zastropování platí okamžitě od 23 hodin.

“Vládu premiéra Viktora Orbána k ukončení déle než rok trvající zastropování dohnaly ekonomické zákonitosti a bezprostředně hlavně kritický nedostatek paliv zemi, který dnes fatálně vystupňoval paniku mezi motoristy. Situace byla neudržitelná,“ komentoval ekonom Lukáš Kovanda.

Maďarský petrolejářský gigant MOL má v zemi 280 čerpacích stanic, u čtvrtiny z nich v úterý došly pohonné hmoty, další měly potíže se zásobováním. Maďaři (pro cizince zmrazené ceny neplatily) levným benzinem a naftou logicky nešetřili, jejich už tak velká spotřeba ještě vzrostla kvůli spekulacím, že zastropování brzy skončí, ačkoliv ho vláda hodlala v prosinci prodloužit.

Nedostatek pohonných hmot měl podle Kovandy tři příčiny. Výpadky dodávek ropovodem Družba kvůli poškození po ruských útocích na ukrajinskou infrastrukturu. Technické problémy a odstávky jediné maďarské rafinérie, která měsíce nemohla běžet naplno. A nedostatek benzinu a nafty z dovozu, zahraniční dodavatele odradilo, že by v Maďarsku museli prodávat kvůli zastropování své produkty pod cenou, kterou běžně dostávají v jiných zemích.

“Sečteno, podtrženo, Maďaři nemají tolik ropy, kolik by chtěli. Nemají tolik kapacity pro její zpracování a výrobu pohonných hmot, kolik by chtěli. A nemají ani tolik pohonných hmot z dovozu, kolik by chtěli, aby si jejich prostřednictvím vynahradili výpadky v dodávkách ruské ropy a sníženou rafinační kapacitu jejich jediné rafinérie,“ uvedl Lukáš Kovanda.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.