Madrid čelí vlně výbušných balíčků. Našlo se už šest bomb, jedna explodovala

Španělské úřady nařídily posílit ochranu diplomatických zastoupení a státních institucí. V Madridu se objevují stále nové a nové dopisové bomby. Je jich už nejméně šest.

Poslední zásilku ve čtvrtek odhalila bezpečnostní kontrola na americké ambasádě v Madridu, informovala agentura AP. Předtím během dne odhalily kontroly zásilky s výbušninou na armádní letecké základně Torrejón de Ardoz u Madridu a na ministerstvu obrany. Ani v jednom případě se nikomu nic nestalo.

Lehké zranění si přivodil pouze zaměstnanec ukrajinské ambasády, který ve středu otevřel zásilku pro velvyslance Serhije Pohorelceva. Ještě téhož dne místní média informovala, že podobný dopis obdržela i firma Instalaza v Zaragoze specializující se na raketové odpalovací systémy, ruční granáty či zařízení pro noční vidění.

[chooze:article;value:475853]

​Španělské ministerstvo vnitra současně informovalo o další zásilce, která přišla už minulý týden premiérovi Pedru Sánchezovi. Bomba mu přišla 24. listopadu. Včas ji ale odhalila bezpečnostní kontrola zásilek.

Policie uvedla, že všechny dopisové bomby kromě jedné byly zlikvidovány. Jediný zachovaný balíček s neporušeným výbušným zařízením putoval na leteckou základnu, aby pomohl vyšetřovatelům zjistit, kdo nebezpečné zásilky posílá.

Státní tajemník ministerstva vnitra pro bezpečnost Rafael Pérez prozradil, že všechny balíčky byly zřejmě odeslány ze Španělska běžnou poštou.

Někteří členové vlády naznačili, že by mohlo jít o útok související s válkou na Ukrajině, čemuž nasvědčují i cíle útoku. Třeba továrna na zbraně v severovýchodním městě Zaragoza vyrábí granátomety, které Španělsko poslalo na Ukrajinu. Ministerstvo obrany zase prosazuje vojenskou i humanitární pomoc napadené zemi.

"Musí být jasné, že žádný dopis ani násilná akce nezmění pevný závazek Španělska a zemí NATO a EU, pokud jde o podporu Ukrajiny, která hájí spravedlivou věc," pronesla později podle RTVE na tiskové konferenci šéfka resortu Margarita Roblesová.

Ruské velvyslanectví v Madridu dopisové bomby odsoudilo. Na twitteru napsalo, že "absolutně odsuzuje jakékoli teroristické útoky", obzvlášť ty namířené proti diplomatickým misím.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.